Swipe header Håndværkeren

Danmark hærges af skovsvin

Mindst én gang om dagen er der en større aflæsning af erhvervsaffald i en dansk skov

  • De danske skove flyder med erhvervsaffald. (Arkivfoto/Søren Sielemann/Polfoto)
De danske skove flyder med erhvervsaffald. (Arkivfoto/Søren Sielemann/Polfoto)

Murbrokker, gipsplader, malerbøtter, glas og slagteriaffald.

Der er blot nogle af de ting, som netop nu ligger og flyder i de danske skove. Problemet er stort og fortsat stigende, skriver Jyllands-Posten i dag.

- Vi har en klar fornemmelse af, at problemet med erhvervsaffald i skovene er værre end nogensinde. Vi hører meget mere om det fra vores medlemmer, og jeg vil vove at påstå, at der sker mindst én større aflæsning af erhvervsaffald hver dag, siger Martin Einfeldt, kommunikationschef i brancheorganisationen Dansk Skovforening, til Jyllands-Posten.

Problemet er størst omkring bynære skovarealer, hvor affaldsmængden er størst.

1. januar 2012 trådte en ny erhvervsaffaldsordning i kraft, som betød, at virksomheder selv skal tilmelde sig og betale for at kunne aflevere affald på en genbrugsstation. Tidligere var det lovpligtigt, og denne ændring mistænkes for at være den primære årsag til problemet.

For nemt at smide affald
- Det er i dag for nemt at komme af med affald i naturen, og den nuværende tilmeldingsordning for virksomheder kan friste svage sjæle til at gøre det nemme, som også er gratis, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

Byggeaffald fra håndværksvirksomheder er tilsyneladende det største problem. Miljøkonsulent Simon Stig-Gylling fra Dansk Byggeri mener, at dette primært skyldes, at genbrugsstationernes åbningstider ikke tilgodeser håndværkernes arbejdstider.

- Det kan have noget at gøre med, at kommunernes rammer er for svage til at møde erhvervslivets behov. Men når det er sagt, tager Dansk Byggeri stor afstand fra den form for lemfældig opførsel. Det er jo kriminelt, siger han.

Miljøminister Ida Auken siger til Jyllands-Posten, at det er uacceptabelt, at der bliver smidt affald i skovene. Hun mener dog ikke, at der er dokumentation for, at den nye lovgivning er skyld i stigningen.

Læs også

Mest læste i Håndværkeren
Hent flere