Frygt for at byggelysten falder i 2013

Med regeringens afskaffelse af håndværkerfradraget, en energipulje og en forringelse af lukrativt solcelletilskud er der ingen incitamenter til at stimulere det private byggeri i 2013

  • Alene afskaffelsen af håndværkerfradraget kommer til at koste op mod 5.000 stillinger fordelt på knap 4.000 i byggebranchen og godt 1.000 i de erhverv, der leverer varer og tjenester til byggebranchen. Det mener seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen. (Arkivfoto: Ernst van Norde)
Alene afskaffelsen af håndværkerfradraget kommer til at koste op mod 5.000 stillinger fordelt på knap 4.000 i byggebranchen og godt 1.000 i de erhverv, der leverer varer og tjenester til byggebranchen. Det mener seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen. (Arkivfoto: Ernst van Norde)

Først droppede man en planlagt energipulje, der skulle give tilskud til private boligejere, der energirenoverede. Så røg håndværkerfradraget, der har skabt 5.000 ekstra arbejdspladser i byggeriet siden sommeren 2011. Og nu har regeringen valgt at forringe den populære nettoafregning til solceller.

Dermed har man skåret en række tilskudsordninger væk. Ordninger, der de seneste år under den økonomiske krise har været med til at stimulere boligejernes byggelys. Men i 2013 er der ikke mange midler at hente fra staten, hvilket kan få en negativ konsekvens for det private byggeri.

Ingen udsigt til vækst
- Vi tror ikke på nogen vækst i 2013, når det gælder den private bygge- og renoveringsaktitvitet. Når de her tilskudsordninger falder væk, så falder byggeaktiviteten, og der er der ingen udsigt til vækst i det private byggeri i 2013. Alene afskaffelsen af håndværkerfradraget kommer til at koste op mod 5.000 stillinger fordelt med knap 4.000 i byggebranchen og godt 1.000 i de erhverv, der leverer varer og tjenester til byggebranchen.

- Hvis det her skal vendes, skal vi have genskabt tilliden hos de private boligejere, så de igen begynder at investere, siger seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen til 3byggetilbud.dk.

Hos 3byggetilbud.dk, der formidler byggeopgaver mellem firmaets 1.000 leverandører og landets boligejere, har man i 2012 oplevet en vækst i byggeopgaver på omkring 25 procent, især grundet håndværkerfradraget og nettoafregningen til solceller, der nu er forringet med regerings nye solcelleaftale. Og hos byggeportalen frygter man også, at væksten er truet i 2013.

Stor interesse for tilskud
- Gennem 2012 har vi oplevet en stor efterspørgsel på diverse tilskudsmuligheder. Dagligt har boligejere kontaktet os for at høre hvilke tilbud, der passer til deres byggeprojekt, og og derfor er det ærgerligt, at håndværkerfradraget nu ryger, da det var så populært.

Omvendt er priserne på materialet og håndværkerlønningerne lige nu fordelagtige, og derfor er det en god ide at bygge og renovere nu, hvor priserne er i bund. Vi oplever, at boligejere bliver overraskede over, hvor billigt det kan være, siger kommunikationschef Michael Muller.

Udover håndværkerfradraget havde regeringen planer om at afsætte en milliard kroner til en energipulje, der skulle give tilskud til private energirenoveringer i 2013 og 2014. Denne pulje har man valgt at droppe, og ifølge Finn Bo Frandsen er det ikke vejen at gå, når man tænker på, at energipriserne vil stige de kommende år.

Behov for at energirenovere
- Vi ved, at tilskudsordninger er stimulerende for byggeaktiviteten, og hvis planen er, at vi skal spare på energiforbruget, forstår jeg ikke, hvorfor man ikke gennemførte energipuljen. Der er et behov for at komme i gang med at energirenovere den eksisterende boligmasse, hvilket kan skave mange nye arbejdspladser. Med tiden vil energipriserne stige, og så bliver alle opmærksomme på at energirenovere og isolere boligen.

Håndværkerfradraget løber frem til den 31. december 2012, hvorfra det er slut med tilskud til håndværkernes arbejdsløn.

Kilde: Mestertidende.dk

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste i Håndværkeren
Hent flere