Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel
Swipe header Håndværkeren

Ny app advarer fartsyndere om fotofælder

En ny app tilbyder bilister at få en alarm på mobiltelefonen, når de nærmer sig en fotofælde

  • Regeringen lancerede tidligere på året en ny trafiksikkerhedspakke, som sløjfede 500 stationære fartkontroller for så til gengæld af firedoble antallet af fotovogne. (Polfoto/THOMAS BORBERG)
Regeringen lancerede tidligere på året en ny trafiksikkerhedspakke, som sløjfede 500 stationære fartkontroller for så til gengæld af firedoble antallet af fotovogne. (Polfoto/THOMAS BORBERG)
1/2
Næste »

Læs også: Sådan snyder du fotofælden - lovligt

Den bedste måde at undgå fartbøder på er naturligvis at overholde fartgrænserne.

På trods af denne enkle regel har godt 20.000 danskere valgt at downloade en ny app kaldet 'Fartfælde' til deres smartphone.

Den giver automatisk en advarsel, når man kommer i nærheden af en af politiets fotofælder.

- Det er egentlig bare en lille ting, som grafisk viser, hvor politiets fotovogne er placeret, siger Ole Hansen, der har udviklet applikationen, til HÅNDVÆRKEREN.

Ingen har dog adgang til informationer om, hvor politiets fartfælder befinder sig. Derfor kræver 'Fartfælde', at andre brugere af applikationen aktivt registrerer, når de ser en fotovogn.

- Applikationen viser grafisk på et kort, hvor fotovognene er placeret. Når man så kommer ind i en rækkevidde af to kilometer, giver den dig en advarsel, siger Ole Hansen.

Et 'hjælpeværktøj'
Regeringen lancerede tidligere på året en ny trafiksikkerhedspakke, som sløjfede 500 stationære fartkontroller for så til gengæld af firedoble antallet af fotovogne.

- Skal det for alvor lykkes at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, er det nødvendigt at sætte massivt ind over for de bilister, som ikke kan finde ud af at overholde hastighedsgrænserne, sagde justitsminister Morten Bødskov dengang i en pressemeddelelse.

Og det blev udvikleren Ole Hansen indigneret over.

Læs også: Flere fotovogne skal forhindre fartbøller

- De mange nye fotovogne sender et signal om, at nu skal politiet snuppe nogle flere bilister og udskrive flere fartbøder, så Finansloven kan hænge sammen blandt andet gennem disse indtægter. Argumentet om trafiksikkerhed daler lidt, hvis man kigger på, hvor fotovognene står. Ofte møder man dem på øde landeveje, men finder dem til gengæld sjældent på strækninger, hvor de har deres berettigelse, lyder det fra Ole Hansen.

I den nyeste opgørelse over dødsulykker 2011 fra Vejdirektoratet vurderes det dog, at for høj hastighed er medvirkende til ulykker i fire ud af ti tilfælde.

- Du har designet en app til folk, der kører for stærkt. Hvornår er det okay at køre for stærkt?

- Det er ikke okay at køre for stærkt. Det er et hjælpeværktøj til folk, som er uopmærksomme, siger Ole Hansen til HÅNDVÆRKEREN.

- Den er jo kun til gavn for folk, der kører for stærkt.

- Ja, men det er tænkt som et hjælpeværktøj til folk, der er lidt uopmærksomme. Man skal kun køre seks kilometer for hurtigt før man får en bøde, siger han.

Politiet: Det er fint nok
Hos Københavns Politi har man ikke noget imod, at borgerne hjælper hindanden med at oplyse om, hvor fotovognene holder, så længe man ikke overtræder færdselsloven omkring anvendelse af håndholdt mobiltelefon.

- Målet er samlet at få nedsat hastigheden til de grænser, der findes på den aktuelle strækning. Hvis dette gøres ved, at der sendes og modtages SMS, så passer det fint med det samlede mål, som er at få nedsat hastigheden, siger vicepolitikommissær Hans Sinding til HÅNDVÆRKEREN.

Han afviser, at denne type af applikationer til smartphones har nogen effekt på den måde, som politiet bruger deres fotovogne på.

- Københavns Politi tillægger det ingen betydning, og medtager det ikke i planlægningen, at brugerregistrering finder sted. Hastighedskontrollerne er flytbare og denne mulighed anvendes for at dække et så stort område så muligt. Det betyder i praksis, at trafikanter modtager SMS'er, når kontrollen er ovre.

Læs også: Sådan snyder du fotovognene

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste i Håndværkeren
Hent flere