Swipe header Håndværkeren

TV: Her fyrer rum-nørder 200.000 HK af

Verdens største amatørbyggede raketmotor blev i dag testet på Amager

  • - Når man laver raketvidenskab, er der aldrig noget, som bliver rutine, siger Jørgen Jakobsen fra Copenhagen Suborbital Support. (Foto: ekstrabladet.dk)
- Når man laver raketvidenskab, er der aldrig noget, som bliver rutine, siger Jørgen Jakobsen fra Copenhagen Suborbital Support. (Foto: ekstrabladet.dk)
1/3
Næste »

Læs også: Rumraket testes på Amager

- 13... 12... ti... ni...

Alt gik stærkt i dag, da rum-nørderne i Copenhagen Suborbitals testede verdens største amatørbyggede raketmotor. Selv nedtælling.

Men før testen kunne sættes i gang, tvang flere fejl og afbrydelser rum-nørderne til at udskyde afprøvningen.

- Vi har en 'faulty funktionsknap', lød det ud over det opstillede højtaleranlæg, der gav det talstærke publikum mulighed for at følge med i, hvad rum-nørderne sagde i deres walkie-talkies.

Kort tid efter var der problemer med en computer.

- Kan vi få en computermand til controller-rummet, lød det fra højtalerne, hvilket fik flere til at grine.

Og kort tid efter igen.

Ren raketvidenskab
- Vi har en situation på højen bag ved bunkeren, lød det igen fra højtalerne til publikum, der kunne skimte to personer, som havde sneget sig ind ved nogle buske, hvor de var alt for tæt på raketmotoren.

For det utrænede øje virkede det hele ret kaotisk, men Jørgen Jakobsen, fra Copenhagen Suborbital Support, forsikrede over for ekstrabladet.dk/haandvaerkeren, at der ikke var noget usædvanligt i dagens afprøvning.

- Når man laver raketvidenskab, er der aldrig noget, som bliver rutine. Men fejlene i dag er kun peanuts og en mindre udskydelse.

- Var det sket for NASA, havde de udskudt testen en måned, siger han.

Rum-nørderne tøver derimod ikke. Efter et par lynhurtige justeringer og et dobbelttjek på sikkerheden i området begyndte den udskudte nedtælling pludselig.

- Fire... Tre... To...

Hellige ko
Og længere nåede kommentatoren ikke, før et flammehav i kombination med en øredøvende larm fra raketmotorens 200.000 hestekræfter forstenede det frysende publikum, der stod med strakte arme og åben mund og filmede kulminationen på flere års arbejde.

Godt 20 sekunder senere var det hele overstået.

- De eneste ord jeg kan finde, som beskriver oplevelsen her fra, hvor jeg sidder er... Hellige ko, lød det på engelsk fra højtalerne.

Testen gik som planlagt, og næste skridt for Copenhagen Suborbitals er at bygge den rumraket, der skal gøre Danmark til den fjerde nation i verden, som sender en mand i rummet.

- Det gik fantastisk. Nu skal vi i gang med at bygge den store raket. Vi skal bare lige beslutte os for, om der skal sidde fem af den der på, siger Jørgen Jakobsen og peger på Tordenskjolds raketmotor der står udbrændt i en tæt hvid sky.

- Eller om vi skal bygge en stor en, der har fem gange så mange kræfter. Jeg tror vi gør det sidste, siger han.

Raketmotoren TM65 Tordenskjold
  • Raketmotoren er ca. 2 meter høj
  • Raketmotoren har 65 cm i diameter
  • Raketmotoren kører på ethanol (sprit) og flydende ilt
  • Raketmotoren bruger 16 liter alkohol i sekundet, og vil i de 20 sekunder testen varer, ottedoble Danmarks alkoholforbrug, der normalt ligger på ca. 2 liter i sekundet
  • Raketmotorens tanke rummer ca. 600 liter brændstof

Se mere på raketvenner.dk.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste i Håndværkeren
Hent flere