Swipe header Håndværkeren

Gennemsigtige solceller til vinduer

Nyt transparent materiale giver helt nye muligheder inden for solenergi

  • Det nyskabende solceller er næsten 70 procent gennemsigtige for det menneskelige øje. (Foto: UCLA)
Det nyskabende solceller er næsten 70 procent gennemsigtige for det menneskelige øje. (Foto: UCLA)

Forskere fra University of California, Los Angeles (UCLA) har opfundet en ny type solceller, som næsten er helt gennemsigtige.

Det kan bane vej for helt nye muligheder indenfor solenergi.

LÆS OGSÅ: Aarhus får ny avis for iværksættere

For eksempel vil det være muligt at sætte solcellerne på vinduer uden at holde det synlige lys ude. Teoretisk set vil det også kunne lade sig gøre at lade solcellerne beklæde hele bygninger, skriver ingeniøren.dk.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du ikke tanke dit fly

Nyskabende elektroder
De gennemsigtige herligheder består af et organisk polymer, som kan omdanne den infrarøde del af lysspektrummet til elektricitet, mens den synlige del af lys samtidig kan trænge igennem.

Det fleste silicum-baserede solcellepaneler er normalt sorte eller blå, men ved blot at absorbere den infrarøde del af lyset er det muligt at lave materialet gennemsigtigt, skriver ingeniøren.dk.

LÆS OGSÅ: Håndværkere fravælger efterlønnen

Det er ikke blot opfindelsen af det organiske polymer, som er nyskabende.

Forskerne har skabt en ny transparent elektrode, som sidder inde i solfilmen, hvilket gør den gennemsigtige solcelle komplet.

Endnu ikke klar
Der vil dog gå nogle år, før de nye gennemsigtige solceller er effektive nok til at kunne bruges i praksis.

Indtil videre er det nemlig kun muligt at omdanne seks procent af solstrålerne til energi, hvor kommercielle solceller omdanner cirka 12 procent.

- Der er nogle begrænsninger, men det skulle være muligt at komme op på ti procent i løbet af de næste tre til fem år, siger professor ved UCLA Yang Yang til Los Angeles Times ifølge ingeniøren.dk.

Læs flere tekniske detaljer om solcellerne på UCLAs hjemmeside HER.Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste i Håndværkeren
Hent flere