Kalundborg bliver intelligent energiby

Den sjællandske by får energi-forsyning, der aflæser det aktuelle energibehov og optimerer el-forbruget

Projektet skal løbe over tre år og giver en enestående mulighed for at afprøve teoretiske løsninger i praksis. (Foto: Colourbox)
Projektet skal løbe over tre år og giver en enestående mulighed for at afprøve teoretiske løsninger i praksis. (Foto: Colourbox)

Med 250 daglige anmeldelser af solcelleanlæg hos Dansk Energi, vil solcelleanlæg i fremtiden stå for en stadig større del af den danske el-produktion.

LÆS OGSÅ: Glemte at sømme taget: Fakta-butik kollapsede

Hvis denne el-produktion bliver udnyttet korrekt vil den ikke kun være til gavn for den enkelte ejer af et solcelleanlæg, men også udgøre en betydelig samfundsmæssig fordel.

FIK DU SET: TV: Overlever jernrør gennem halsen

Solcelleanlæg producerer nemlig mest energi om dagen, hvor også virksomhederne forbruger mest, og energien fra disse anlæg vil, foruden at give en markant miljømæssig gevinst, bidrage til at sænke energipriserne, til gavn for hele samfundet.

Projekt skal give svar
I dag er de enkelte forbrugere og virksomheders strømforbrug ikke koordineret med ledningsnettet. Det store spørgsmål er, hvordan energiselskaberne kan indrette ledningsnettet, så man får mest mulig ud af den vedvarende energi, der kommer decentralt fra sol, vind og biomasse, uden at det går ud over forsyningssikkerheden.

Dette spørgsmål skal projektet Smart City Kalundborg blandt andet give svar på. Projektet omdanner Kalundborg til Danmarks mest intelligente energiby, det vil sige en by med en energi-forsyning, der aflæser det aktuelle energibehov, regulerer produktionen derefter og optimerer forbruget af el ud i den enkelte husstand eller virksomhed.

Gaia Solar rådgiver om solcelleanlæg
Kommunens beboere ses som fleksible 'Prosumers'. Det betyder, at de både fungere som forbrugere, der kan 'justere deres elforbrug' og som leverandører af elektricitet tilbage til nettet.

Det skal for eksempel være muligt at styre tidspunktet for opladning af elektriske apparater såsom varmepumper og elbiler, så det sker på tidspunkter, hvor der er overskydende elektricitet (eksempelvis fra vindmølleparker eller store solcelleanlæg) og hvor presset på elnettet er laveste - og elektriciteten derfor billigst.

Gaia Solar A/S er udvalgt til at bidrage med viden om vedvarende energi og i særdeleshed om energi fra solcelleanlæg til det 100 mio. kr. store projekt, som energiselskabet SEAS-NVE og Kalundborg Kommune står i spidsen for det.

Teori i praksis
Projektet skal løbe over tre år og giver mulighed for at afprøve teoretiske løsninger i praksis. Målet er at fremkomme med en model, der kan kopieres i andre byer.

- Vi er i sagens natur meget stolte over at være indbudt til projektet for at bidrage med vores ekspertviden inden for solenergi. Fremtidens smart grid vil indeholde el-produktion fra alternative energikilder, og vores forventning er at sol vil stå for en ikke uvæsentlig del af den samlede energiforsyning inden for en årrække, så der er store perspektiver i projektet, forklarer adm. dir. Michael Stadi.

Smart City Kalundborg er støttet af EUDP- statens Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Udover SEAS-NVE, Kalundborg Kommune og Gaia Solar A/S, deltager Dansk Energi, ABB, Gridmanager, DONG Energy, Danfoss, Schneider Electric, CLEVER, Spirae.dk og CleanCharge i konsortiet.

Projektet forventes at gå i gang efter sommerferien.

Kilde: Mester Tidende

Seneste Nyt
Mest læste
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen