Verdens sejeste gummiged!

Komatsu-gummiged afløses efter fem år og 30.000 timers uafbrudt arbejde

30.000 timer på bagen uden at kny. Komatsu WA600-geden shinet op til jubilæums-foto. (Foto: Bjarne Madsen/MadsenMedia)
30.000 timer på bagen uden at kny. Komatsu WA600-geden shinet op til jubilæums-foto. (Foto: Bjarne Madsen/MadsenMedia)

24 timer i døgnet syv dage om ugen. Sådan har tilværelsen været stort set uafbrudt i fem år for en Komatsu WA600 gummiged, som nu træder en anelse i baggrunden efter en imponerende indsats.

SE OGSÅ: TV: Bygger 100 meter bro på et kvarter

For fem år siden købte firmaet Central Earthmowing i Geraldton i Australien den nye gummihjulslæsser til at fodre en knuser. Det har den så gjort med maskinførere på dobbelt-skift. Og uden nedbrud.

Komatsu’en har klaret sig med almindelig service i de 30.000 arbejdstimer.

FIK DU SET: TV: Boeing skadet efter hård landing

Der var da heller ingen tvivl, da entreprenørfirmaet skulle finde en afløser for Komatsu WA600. Der er nu indkøbt en ny – Komatsu WA600. Og den seje forgænger kan trække sig lidt tilbage til en backup-funktion.

Mange Komatsu’er til tunge opgaver
Det familieejede entreprenørfirma Central Earthmowing tager sig af en bred vifte af tunge entreprenøropgaver i det vestlige Australien. Blandt andet byggemodning, vejbygning og minearbejde.

EN GANSKE SEJ LASTBIL: Årets lastbil for 11. gang

Foruden de to WA600 gummigeder, har firmaet yderligere 12 andre Komatsu-maskiner i stalden.

- Efter 30.000 timers drift stort set uden reparationer, ønskede vi at opgradere maskinens transmission og ville så benytte lejligheden til også at hovedreparere motoren, selv om den faktisk kørte udmærket, forklarer entreprenørfirmaets administrerende direktør, Craig Patterson.

Den oprindelige WA600 har haft hovedrollen som den primære læssemaskine i entreprenørfirmaets opgave for mineselskabet MMG Golden Grove.Med seks kubikmeter i skovlen har den har læsset og flyttet materialer til knuseranlæg over distancer på typisk mellem 60 og 200 meter.Tunge materialer på omkring tre tons pr. kubikmeter. Komatsu-gummigeden har slidt tre skovle op i løbet af de 30.000 timer.

Dansk respekt
Hos den danske Komatsu-importør, Scantruck A/S i Skive, har salgschef Henrik Kirketerp-Møller bemærket den usædvanlige præstation i Australien. Og gummigeden på den anden side af jordkloden vækker respekt.

- Australsk minedrift stiller naturligvis krav til maskineriet, som vi næppe kan sætte os helt ind i. Ret beset burde det vel ikke være muligt at køre 30.000 timer stort set uafbrudt med en maskine under så barske betingelser.Men det er naturligvis rart at vide. Specielt når vi jo selv også har Komatsu WA600-læsseren på repertoiret her i Danmark, siger Henrik Kirketerp-Møller.

Skærm

Hent flere
Hent flere