Vil du med hjem og se mine skiftenøgler?

Særpræget samling: Jørn Knudsen har valgt at tapetsere sit arbejdsværelse med tæt på 700 skiftenøgler fra ind- og udland - de ældste har 120 år på bagen

Der er godt styr på værktøjet hos Jørn Knudsens arbjedsværelse, som er fuldstændig indhyllet i forskellige versioner af skiftenøgler. Jørn Knudsen har samlet på skiftenøgler siden 1987.
Der er godt styr på værktøjet hos Jørn Knudsens arbjedsværelse, som er fuldstændig indhyllet i forskellige versioner af skiftenøgler. Jørn Knudsen har samlet på skiftenøgler siden 1987.

Godt nok er Jørn Knudsen oprindeligt uddannet maskinarbejder, men han har i stort set hele sit voksne liv arbejdet som uddannelsesleder inden for industrien. Og derfor er forbindelsesleddet til skiftenøglerne knap så oplagt, som hvis Jørn Knudsen nu havde været mekaniker og altid på arbejde havde haft en svensknøgle i baglommen.

Alligevel er han bidt af en gal skiftenøgle, og han har de seneste 25 år samlet på små og store udgaver af det nærmest legendariske – og under alle omstændigheder uundværlige – stykke værktøj.

– Jeg blev smittet af en god ven engang i 1980'erne. Han samlede på skiftenøgler og foreslog mig, at jeg jo kunne gøre det samme. Og det faldt jeg for, erkender Jørn Knudsen, mens han hiver særligt mindeværdige eksemplar ned fra væggen.

På snorlige rækker
Væggen er fuldstændig overplastret med skiftenøgler, små som store, nye som gamle.

– Den her er den første udgave, som kommer fra Bahco. Den blev patenteret i 1888 og sendt på markedet fire år senere. Og den er en særlig skiftenøgle, for der findes nok ikke flere end ti af slagsen tilbage, fortæller Jørn Knudsen.

LÆS OGSÅ: Mød manden der samler på boremaskiner

På lange, snorlige række er skiftenøglerne – som er det udtryk, han selv foretrækker – hængt op i sirlig orden. Og cirka hver tiende skiftenøgle er fra Bahco.

– Det er en af de helt store producenter, så det er helt naturligt, at det er dem, jeg har flest af. Men i virkeligheden blev den første skiftenøgle opfundet af tyskeren Stub allerede i 1840'erne, men han fik aldrig taget patent på sit produkt, understreger Jørn Knudsen.

Bevægelige kæber
Der er naturligvis et meget stort udvalg af de såkaldt almindelige svensknøgler, som fortsat kan købes i moderne udgaver i ethvert byggemarked. Men den unikke samling hos Jørn Knudsen i Hørning rummer også en lang række særlige udgaver af værktøjet.TV: 5 tbelige uheld med de store maskinerTV: 5 tåbelige uheld med de store maskiner– Den her er lidt speciel, fordi begge kæber kan bevæges. Det giver imidlertid ikke særligt godt hold om møtrikken, så den idé gik man væk fra igen. Og den her har en vendbar kæbe, så den kan bruges til flere forskellige formål, fortæller Jørn Knudsen.

Faktisk er der en hel del af hans nøgler, som er ment som multiværktøjer, hvor der både er hammer, knibtang og skiftenøgle. Men hovedparten i den store samling er rene skiftenøgler.

Nøgler uden gnist
– De her modeller er lavet i berylliumbronze, som er gnistfrit. De nøgler bliver brugt på boreplatforme og i forbindelse med farlige væsker, fortæller Jørn Knudsen, inden han hænger den guldfarvede skiftenøgle tilbage på rette plads.

Samlingen vokser ikke i længere i samme takt som tidligere, da der efterhånden er blevet langt mellem effekter, som Jørn Knudsen ikke har i forvejen.Sejt! Dansker bygger lastbil i Ferrari-lookSejt! Dansker bygger lastbil i Ferrari-look– Jeg vil skyde på, at jeg har købt ti om året de seneste par år, og jeg har ikke nogen forventning om, at det kommer til at gå den anden vej. Men jeg kigger selvfølgelig efter, hvad der måtte være på markedet, fortæller Jørn Knudsen.

Han tager en gang årligt på en stor messe i Bremen og forsøger ellers at besøge de største danske stumpemarkeder.

Med i det fine selskab
– Og så kender vi jo hinanden inden for det her felt, og hvis en får fat i noget, så går der ikke længe, inden vi andre hører om det, og måske også forsøger os. Men der er langt mellem de gode fund, understreger samleren.

Jørn Knudsen er i øvrigt medlem af J.P.J. Selskabet, som er en forening, der deler viden og erfaring vedrørende skiftenøgler i almindelighed og opfinderen selv i særdeleshed.Flg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!– De sender et par gange om året et medlemsblad, så vi kan følge med i, hvad der rører sig. Jeg har endnu ikke haft mulighed for at besøge Enköping i Sverige, hvor det hele tog fart, men det håber jeg på en dag kan lade sig gøre, fortæller Jørn Knudsen.

Til gengæld har han besøgt mange andre lande, og han har eksempelvis hentet skiftenøgler hjem fra Tunesien, Ungarn og England.

1 af 4 En meget speciel model, hvor man skubber til en pal, som så går ind og passer på møtrikken.
2 af 4 Der er efterhånden blevet langt mellem effekter, som Jørn Knudsen ikke har i forvejen.
3 af 4 Denne 30 tommers Bahco er den største i Jørn Knudsens samling.
4 af 4 Der er godt styr på værktøjet hos Jørn Knudsens arbjedsværelse, som er fuldstændig indhyllet i forskellige versioner af skiftenøgler. Jørn Knudsen har samlet på skiftenøgler siden 1987.

Skærm

Hent flere
Hent flere