Møllen der laver vind om til vand

En ny form for vindkraftværk producerer el og drikkevand på samme tid, hvilket gør den perfekt til områder med tørke

(Foto: Eole Water)
(Foto: Eole Water)

Et liv uden strøm eller rent drikkevand kan måske være svært at forestille sig for en dansker. Men faktisk lever op mod 1,4 milliarder mennesker uden stikkontakter eller elektroniske apparater, og i følge tidligere tal fra WHO, har næsten 900 millioner ikke adgang til rent drikkevand.Flg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!En ny form for vindkraftværk, som netop er ved at blive testet i Abu Dhabi, skal være med til at prøve at løse dét problem.

Maskinen er udviklet af det franske firma Eole Water, og faktisk ligner det en helt normal vindmølle. Under testperioden i Abu Dhabi's ørken har vindturbinen på en dag kunnet lave 30 kW samtidig med mellem 500 og 800 liter rent drikkevand.

På vindmøllens front findes der en række indtag som suger luft ind i en kompressor. Herfra går turen videre, mens luftens fugt bliver omdannet til vand, der bagefter filtreres, renses og gøres klar til at drikke. Fabrikken sammenligner maskinen med, når du tager et brusebad og fugten kondenserer på alle væggene i badeværelset.Monster-Mercedes med 612 hkMonster-Mercedes med 612 hk- Prototypen har endnu ikke været oppe på en mast, da vi ville checke, at den ville fungere i de hårde ørkenområder først, og indtil videre har resultaterne været rigtig gode. Faktisk kan det blive endnu bedre, hvis den bliver placeret ved kystlinien, hvor luftfugtigheden er større, og der er mere vind, fortæller marketingschef i Eole, Thibault Janin, til Recharge News.

Afhængig af hvad der er mest brug for, kan man selv styre, om møllen skal bruges til udelukkende at lave vand, eller eksempelvis 50 procent vand og 50 procent el. Hvis man vælger den første løsning, vil møllen dog alligevel være i stand til at producere den mængde strøm, det kræver at få vandet renset, samt at fragte det hen i en central beholder.TV: 6 hardcore oldschool Jeep'sTV: 6 hardcore oldschool Jeep'sGrundlæggeren af firmaet Marc Parent fik idéen til maskinen, da han arbejdede i Caribien, hvor han i stedet for at købe vand på flaske fyldte kondenseret vand fra hans airconditionanlæg ned i en beholder.

Møllens rotor måler 13 meter i diameter, og meningen er, at den skal placeres i 24 meters højde.

1 af 2 Her kan du se, hvordan teknikken bag fungerer. Hvis møllen skal lave 1.000 liter drikkevand på en dag, vil der samtidig blive produceret 30 kW til at drive rensningsanlægget. Skruer du ned for antallet af liter, får du mere strøm til overs. (Foto: Eole Water)
2 af 2 (Foto: Eole Water)

Skærm

Hent flere
Hent flere