Energispild på værkstedet koster kassen

Specielt autoværksteder bruger væsentligt mere strøm, end de behøver, og det skal en ny kampagne lave om på

Spar penge! Sluk lyset, kaffemaskinen – og hold værkstedsdøren lukket på kolde vinterdage. (Foto: Go' Energi)
Spar penge! Sluk lyset, kaffemaskinen – og hold værkstedsdøren lukket på kolde vinterdage. (Foto: Go' Energi)

Kompressorer, der kører, selv om de ikke er i brug, og lys i værkstedshaller, der brænder, længe efter at sidste mand er gået hjem. De fleste autoværksteder bruger væsentligt mere strøm, end de behøver. Og det er blandt andet en af grundene til, at Go' Energi nu lancerer adfærdskampagnen 'Jagten på den gemte energi'.Flg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Værksteder bruger også meget varme. Rumopvarmning alene står for 40 procent af et værksteds energiforbrug, og står porten til værkstedet åben længere end nødvendigt på en kold vinterdag, er det lige før, man kan se 100-krone-sedlerne blafre væk i vinden. Det kan man gøre noget ved med en kampagne om energirigtig adfærd, og Go' Energi har udviklet gratis kampagnemateriale specielt til værksteder.

LÆS OGSÅ: Grøn energi er et hit hos boligejerne

– Med bedre energivaner kan man spare mange penge. Der mangler bare ofte den daglige øjenåbner, der gør, at man faktisk husker at slukke. Derfor har vi udviklet et adfærdsmateriale, som værkstederne kan bruge helt gratis, siger Thomas Drivsholm, projektleder i Go' Energi.

De ca. 4400 danske autoværksteder bruger tilsammen for knap 600 mio. kr. strøm om året. Det svarer til, at et gennemsnitsværksted bruger for 130.000 kr. årligt.TV: Sdan bliver fremtidens lastbilTV: Sådan bliver fremtidens lastbilRené Eriksen, der er kørende konsulent for Autoværkstedernes Brancheorganisation (CAD), besøger hvert år 300-400 autoværksteder. Han er ikke i tvivl om, at der er et stort besparelsespotentiale på mange værksteder.

– Mange kan nemt spare ti procent. Et almindeligt problem er gamle lysstofrør, der lyser dårligt og bruger meget strøm. De er typisk tændt fra morgen til aften – også når dagslyset egentlig er tilstrækkeligt. Den anden store synder er værkstedets kompressor – og især hvis der er utætheder i systemet. Jeg plejer at anbefale at sætte lærlingen til at gå rundt og tjekke systemet med en papegøjetang og en skruetrækker en gang om ugen, siger han.

LÆS OGSÅ: VVS'ere får Go' Energi

– De ved jo godt, at energi koster, men de mangler information og gode ideer til, hvordan de kan spare. Jeg er sikker på, at folk har det godt med sådan et projekt. Det giver god mening, og man føler, man gør en forskel. Det kræver bare, at man slukker lyset og kaffemaskinen og bruger døren i stedet for porten, siger René Eriksen.

Man kan bestille gratis materialer til adfærdskampagnen på goenergi.dk/adfaerdskampagne.

1 af 2 Der er tusindvis af energikroner at hente, hvis du husker at tjekke dit værksted ordentligt igennem samt slukke for maskinerne, når det er fyraften. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Spar penge! Sluk lyset, kaffemaskinen – og hold værkstedsdøren lukket på kolde vinterdage. (Foto: Go' Energi)