Hvert fjerde hus er livsfarligt

Radon-gas slår flere ihjel end trafikken og brande og grænseværdien overskrides i en stor del af de danske danske huse

Over 250.000 huse er i farezonen for at have en for høj stråling af radon. (Foto: Colourbox)
Over 250.000 huse er i farezonen for at have en for høj stråling af radon. (Foto: Colourbox)

Omkring hvert fjerde fritliggende hus i Danmark kan være farligt at bo i, da det har en koncentration af radon i indeklimaet, der overstiger den anbefalede grænseværdi i bygningsreglementet. Og det udgør en risiko for helbredet, skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad

Omkring 300 personer mister hvert år livet af lungekræft grundet indånding af radon. Det er flere døde end både trafikken og ildebrande er skyld i - her døde i 2011 henholdsvis 224 og 60.TV: Bygger vild millionby til legetjsbilerTV: Bygger vild millionby til legetøjsbilerMen alligevel er der ikke mange, der frygter radon og laver kampagner for sikre huse. Og den manglende opmærksomhed undrer professor på Statens Byggeforskningsinstitut, Lars Gunnarsen, der har forsket i blandt andet radon i mange år.

- De tal, der foreligger, er valide. I større koncentration er radon direkte farlig for mennesker, og der er rigtig mange af de fritliggende enfamiliehuse, som ikke er beskyttet mod radon og dermed kan de ikke holde gassen ude. Og det undrer mig, at man vil leve med det, siger Lars Gunnarsen til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Ifølge Lars Gunnarsen er det relativt nemt at gøre en indsats for at minimere problemet og sikre, at de danske enfamilieshuse har et ordentligt fundament, der holder strålingen ude.TV: Graver klder ud med legetjsmaskinerTV: Graver kælder ud med legetøjsmaskinerVentilation og udluftning, tætning af boligen eller et såkaldt radonsug, er nogle af de ting, du kan bekæmpe strålingen med.

Vurderingen af fritliggende huse med forhøjede radonkoncentrationer stammer fra en tidligere landsundersøgelse af radon, som nu er kædet sammen med Lars Gunnarsens seneste undersøgelser.

I følge undersøgelsen har mellem 25-27 procent af de fritliggende enfamilie-huse i dag en koncentration af radon, der overstiger grænseværdierne.

Læs mere på Mester Tidende...