Advokater tjener millioner på udbudsklager

Kommuner og regioner har på tre år betalt 40 millioner kr. til advokater i forbindelse med klager over udbud, viser en ny opgørelse

Kommunernes Landsforening er utilfredse med, at de skal betale advokatregningerne i klagesager omkring udbud, ligemeget om de vinder eller taber. (Foto: Colourbox)
Kommunernes Landsforening er utilfredse med, at de skal betale advokatregningerne i klagesager omkring udbud, ligemeget om de vinder eller taber. (Foto: Colourbox)

Om man vinder eller taber en klagesag over et offentligt udbud, så er der én part, som altid går derfra med et smil på læben - nemlig advokaten.

En ny opgørelse fra Kommunernes Landsforening viser, at der de seneste tre år er blevet brugt 40 millioner kroner til at betale advokater for deres arbejde med udbudsklagesager mod kommuner og regioner, skriver Licitationen.TV: Bygger vild millionby til legetjsbilerTV: Bygger vild millionby til legetøjsbilerGrunden til den store udgift er, at myndigheder skal betale advokaten, lige meget om de vinder eller taber, og det er de ved at være godt trætte af.

- Det er en betydeligt udgift for kommunerne, når der bliver klaget - både i forhold til arbejdstimer og advokatudgifter. Og vi synes ikke, at det er rimeligt, at kommunerne hænger på i hvert fald advokatudgifterne lige meget om klageren får medhold eller ej. Ligesom i andre tvister burde klageren eller sagsøgeren betale sagsomkostningerne, hvis vedkommende taber, siger Anders Brøndum, der er konsulent og udbudsspecialist i KL, til Licitationen.Kina kopierer populre varevogne i stor stilKina kopierer populære varevogne i stor stilI følge Anders Brøndum burde reglerne være på samme måde som i andre tvister, hvor det er sagsøgeren, der betaler sagens omkostninger, hvis han taber.

Gebyret for at klage ligger i øjeblikket på 10.000 kroner, hvilket KL også mener er for lidt. Udover advokatregningen har KL også regnet ud, at det koster omkring 106 arbejdstimer per klagesag til deres egne medarbejdere. Denne post har de seneste tre år beløbet sig til mindst 25 millioner kroner.