Gebyrcirkus på genbrugspladsen

Der er store forskelle på, hvad det koster håndværksmestrene at komme af med affaldet - Dansk Byggeri mener, at kommunerne må strømline deres priser

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

I Ringsted skal den lokale murermester købe et klippekort, hvis han vil aflevere sit affald på genbrugspladsen. I Ballerup skal virksomhederne betale efter biltype, og i Middelfart afhænger prisen af om det er genanvendeligt affald eller ej. Det er bare tre ud af mange forskellige eksempler på, hvordan kommunerne opkræver affaldsgebyr. Og priserne varierer med op til 30.000 kroner om året.

- Det er uforståeligt, at kommunerne tager sig så forskelligt betalt for stort set den samme ydelse. Hvis alle kommuner havde en fast pris pr. besøg, så ville det være meget nemmere at gennemskue, om prisen er rimelig eller ej, siger miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling.Kina kopierer populre varevogne i stor stilKina kopierer populære varevogne i stor stilEn ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er store forskelle på, hvordan kommunerne opkræver gebyr for de virksomheder, som har brug for at aflevere affald på genbrugspladsen.

For eksempel bruger 30 procent af kommunerne en klippekortsordning med en fast pris per gang, 24 procent opkræver et årsabonnement og 11 procent opkræver gebyr efter, hvor meget og hvilken affaldstype der bliver afleveret på genbrugsstationen.

Og selvom der overordnet set kun er tre typer af ordninger, så varierer måden ordningen er skruet sammen på fra kommune til kommune. I Ballerup beregnes prisen på et årsabonnement ud fra, hvilken biltype du har, mens Odense beregner prisen på årsabonnementet ud fra, hvor mange ansatte virksomheden har.TV: Mrkeligt! Bygger pejs i sin VolvoTV: Mærkeligt! Bygger pejs i sin VolvoDe forskellige måder at beregne affaldsgebyret på, giver i flere tilfælde store prisforskelle. En virksomhed med otte ansatte og tre biler skal med et årsabonnement i for eksempel Holbæk betale 5.136 kroner om året for at benytte genbrugspladsen. Men havde den samme virksomhed haft postnummer i Ballerup, så havde prisen været 38.368 kr.

Baggrunden for prisforskellen er, at Holbæk Kommune regner prisen ud efter antallet af ansatte, mens Ballerup Kommune benytter sig af genbrugspladser under Vestforbrænding, hvor prisen regnes ud efter biltype og antallet af biler.

- Det hører jo ingen steder hjemme, at virksomhederne skal give syv-otte gange så meget i Ballerup. Kommunerne bliver nødt til at strømline deres priser og måder at beregne gebyret på, siger Simon Stig-Gylling.TV: Bil eksploderer ved mekanikerenTV: Bil eksploderer ved mekanikerenOg det kan ikke undgås, at forbrugerne også kommer til at mærke de store prisforskelle:

- Når gebyret varierer så meget, så vil forbrugerne i de dyre kommuner også komme til at mærke det. Den lokale håndværksmester har jo ikke andre end kunderne, der kan betale for udgiften til genbrugspladsen, siger miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling.

Han frygter for næste år, når virksomhederne ikke længere er tvunget til at bruge genbrugspladsen i den kommune cvr-nummeret er registreret hos. Det kræver, at kommunerne både strømliner deres priser og samtidig finder en model, hvor virksomhederne nemt kan aflevere affaldet der, hvor arbejdsopgaven udføres:TV: ko-van gemmer p hybridteknologiTV: Øko-van gemmer på hybridteknologi- I dag skal en håndværker fra Århus, som har en opgave i Horsens, transportere byggeaffaldet fra Horsens til en genbrugsplads i Århus. Det er en dårlig forretning både for håndværkeren og for miljøet. Kommunerne skal droppe kommunegrænserne og se hele Danmark som en samlet erhvervsregion, hvor priserne skal være rimelige og gennemsigtige, siger miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling.

Læs mere på Mester Tidende...