Krisen forkorter unges lærlingeaftaler

Mange af eleverne fra bygge- og anlægsfagene kan kun få lærlingeaftaler, som strækker sig 5-8 måneder frem i tiden

Til DM i Skills kæmpede landets unge lærlinge mod hinanden indenfor hver deres fag. Nye tal viser, at det nu er blevet sværere for dem at indgå lange uddannelsesaftaler. (Foto: Kasper Kamuk)
Til DM i Skills kæmpede landets unge lærlinge mod hinanden indenfor hver deres fag. Nye tal viser, at det nu er blevet sværere for dem at indgå lange uddannelsesaftaler. (Foto: Kasper Kamuk)

Der er ingen hemmelighed, at det ikke er alle byggevirksomheder, der har det lige godt. Et at de steder, hvor det tydeligt kan ses, er på længden på uddannelsesaftaler.

Sidste år var hver tredje af uddannelsesaftalerne, som blev indgået på bygge- og anlægsområdet, en kort aftale, skriver fagbladet Licitationen.Vanvittig VW-pickup med centermotorVanvittig VW-pickup med centermotorI 2007 hvor der kørte derudad for byggeriet, var det færre end hver tiende elev, der måtte indgå en kort aftale. Det viser en bearbejdning af tal fra Børne- og Undervigsningsministeriets praktikpladsstatistik.

- De korte aftaler er et udtryk for krisen. For de fleste virksomheder er det en fordel at have lærlingene i en længere periode, og når der vælges korte aftaler, er det fordi, det for mange firmaer ikke er muligt at se tre-fire år ud i fremtiden med hensyn til ordrer og aktivitet, siger afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Pihl til Licitationen og fortsætter:Ny frk mini-Mercer til hndvrkerenNy fræk mini-Mercer til håndværkeren- Virksomhederne ønsker ikke at bringe sig i en situation som den i slutningen af 2008, hvor mange stod med indtil flere lærlinge, men pludselig ikke noget arbejde. På sigt skal vi tilbage til, at man vælger 'kongeveje' - ordinære uddannelsesaftaler - for det er vigtigt at skabe tryghed for lærlingene, men de korte aftaler er i den nuværende situation bedre end ingen aftaler, siger Louise Pihl.

Men ikke alle mener, at korte aftaler er udpræget dårlige. Uddannelsesleder på Københavns Tekniske Skole i Herlev ser nemlig også fordele ved de korte aftaler.TV: Verdens vildeste snerydderTV: Verdens vildeste snerydder- I langt de fleste tilfælde er det bestemt at foretrække for både mester og lærling, at der indgås en hel aftale, men er der tale om meget specialiserede uddannelsessteder, så kunne for eksempel tre ophold hos tre forskellige firmaer med forskellige specialer eller nicher være en klar fordel i forhold til en hel aftale hos et sådan specialiseret sted. Derfor er de korte aftaler kommet for at blive - også når vi forhåbentlig har lagt krisen bag os, mener han.

Regeringen besluttede sidste år at lave et forsøg med praktikpladscentre på erhvervsskoler, hvor virksomheder i fælleskab gør det muligt for elever at komme i praktik flere forskellige steder. Tiltaget står dog ikke klart endnu.