Håndværkerne må arbejde sig gennem kulden

Det er arbejdsgiveren der bestemmer, om håndværkerne skal fortsætte arbejdet i kulden - vi har kigget nærmere på reglerne for byggepladsen, når temperaturen går i minus

Håndværkerne må ikke selv bestemme, om det er for koldt til at arbejde, det er nemlig arbejdsgiveren, som styrer det. (Foto: Colourbox)
Håndværkerne må ikke selv bestemme, om det er for koldt til at arbejde, det er nemlig arbejdsgiveren, som styrer det. (Foto: Colourbox)

Vejrlig er en fælles betegnelse for den situation, hvor udendørs arbejde må indstilles på grund af vejret. Det kan f.eks, være regn, blæst, snefald eller meget lave eller høje temperaturer. Det er arbejdsgiveren der beslutter, om arbejdet skal indstilles

Ved vejrlig skal arbejdsgiveren i første omgang finde alternative arbejdsopgaver.TV: Verdens vildeste snerydderTV: Verdens vildeste snerydderDet oplyser Dansk Byggeri

Er der ikke andre opgaver, så har arbejdsgiveren to muligheder:

• For det første kan arbejdsgiveren vælge, at medarbejderne skal blive på arbejdspladsen og vente på bedre vejr. I det tilfælde skal arbejdsgiveren betale for ventetiden efter reglerne i overenskomsten.

• For det andet kan arbejdsgiveren hjemsende medarbejderne midlertidigt, hvis der ikke er noget formål i vente på bedre vejr. Hjemsendelsen skal ske efter reglerne i overenskomsterne.TV: Bvl med bilen? Den fikser CamillaTV: Bøvl med bilen? Den fikser CamillaDet er arbejdsgiveren, der beslutter, om arbejdet skal indstilles. Hvis medarbejderen selv vælger at indstille arbejdet, kan der være tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

En overenskomststridig arbejdsnedlæggelse skal indberettes til Dansk Byggeri (hvis man er medlem), der viderefører sagen til Arbejdsretten. Medarbejderen kan dog nægte at arbejde, hvis der på grund af vejrlig er risiko for deres liv eller velfærd.

- Udgangspunktet er, at medarbejderen skal gøre alt for at møde på arbejde. Det gælder også, når det er dårligt vejr - f.eks. sne. Hvis medarbejderen ikke kan møde på arbejde, skal virksomheden ikke betale løn, oplyser Dansk Byggeri.

Læs mere på Mester Tidende...