Byggeriet har socialt overskud

Det er stadig moderne at hjælpe svage ind på arbejdsmarkedet og blive der

Der er overskud til at hjælpe de svagest stillede på arbejdsmarkedet, selv om arbejdsløsheden stiger. (Polfoto: Francois Destoc)
Der er overskud til at hjælpe de svagest stillede på arbejdsmarkedet, selv om arbejdsløsheden stiger. (Polfoto: Francois Destoc)

Selv om arbejdsløsheden stiger, melder flere virksomheder om problemer med at få besat de traditionelt mindst attraktive ufaglærte job til lavest løn. Alligevel fortsætter byggeriet med at satse på CSR-arbejdet (Corporate Social Responsibility), som blev moderne den gang, der var fuldt drøn på økonomien.

Det giver god omtale og god samvittighed at hjælpe indvandrere, handicappede, ældre og andre med svær adgang til arbejdsmarkedet i gang.

Trods krisen er bygge- og anlægsbranchen i høj grad med til at sikre fastholdelse og integration af svage medarbejdere på arbejdsmarkedet. Hertil kommer, at markant mange byggevirksomheder planlægger at sætte endnu flere CSR-aktiviteter i gang. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.Efteruddannelse og seniorpolitik
Det handler om at skabe og bevare et rummeligt arbejdsmarked, hvor der er plads til medarbejdere med særlige behov eller nedsat arbejdsevne, og hvor de prioriterer efteruddannelse, seniorpolitik og integration af indvandrere og udsatte grupper på arbejdsmarkedet.

Dansk Byggeri er tilfredse med den positive udvikling, idet CSR ikke blot er et redskab til et forbedret omdømme, men også har en positiv effekt på bundlinjen hos de enkelte virksomheder og dermed på konkurrenceevnen.

- Det er vigtigt, at byggeriet arbejder med CSR på et strategisk plan, da det i sidste ende medvirker til at skabe bedre konkurrenceevne. Flere undersøgelser viser, at et godt arbejdsmiljø giver mere effekt per medarbejder. Når vi har det godt, kan vi yde mere. Det er godt for den enkelte virksomhed, men det er absolut også væsentligt, når vi som branche ofte beskyldes for lav produktivitet, siger Henriette Thuen, afdelingschef i Dansk Byggeri.Bedre medarbejdere
- Hvis den enkelte virksomhed sørger for gode arbejdsvilkår, vil virksomheden automatisk tiltrække de bedste medarbejdere. Og gode og dygtige medarbejdere hjælper på produktiviteten, fx ved at der sker færre fejl. Et godt arbejdsmiljø vil også være med til at sænke sygefraværet og det betyder igen øget konkurrenceevne, da virksomheden får lettere ved at levere opgaver til tiden. Det er godt at se, at byggeriet trods krisen prioriterer det sociale medansvar, for det viser, at virksomhederne har forstået vigtigheden af CSR, mener Henriette Thuen.