Staten tvinger regionerne til byggesjusk

Regionerne skal opføre nye sygehuse for milliarder, men de må ikke gøre det energi- og klimavenligt

Regeringen har sat 41 milliarder af til nye moderne supersygehuse. Men klimahensyn og energieffektivisering bliver der ikke noget nymodens over. (Arkivfoto: Nicky Bonne)
Regeringen har sat 41 milliarder af til nye moderne supersygehuse. Men klimahensyn og energieffektivisering bliver der ikke noget nymodens over. (Arkivfoto: Nicky Bonne)

Topstyringen er så detaljeret fra regeringens side, at regionerne end ikke kan få lov til selv at betale for, at de nye supersygehuse bliver det bedst mulige byggeri.

Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, er stærkt utilfreds med regeringens måde at fordele og diktere byggeprojekterne.

- Det bliver i hvert fald ikke optimalt. Hospitalerne bliver en energiklasse ringere, end det ville være, hvis regionerne fik lov til selv at putte penge i projekterne. Det vil sige, at regeringen dikterer, at vi skal opføre energi- og klimamæssigt dårligere byggeri, end vi gerne vil, siger Lars Storr-Hansen.

- Finansministeriet vil ikke have mere aktivitet ud i byggesektoren, end de selv kan styre.

Det er dumt
I forvejen har byggesektoren problemer med at få gang i energioptimeringsprojekter, men den planlagte omstrukturering af sygehussektoren kommer altså ikke til at bidrage i den retning.

- Det her er jo oplagt at bygge energimæssigt optimalt og så klimavenligt som muligt. Specielt når regeringen har et erklæret mål om at være fossilfri i 2050. Det er dumt, knurrer byggeri-direktøren.

Og det samme siger formand for Region Syddanmark, Carl Holst (V), der får 6,3 milliarder til et nyt universitetshospital i Odense.

- Det er helt grotesk det her, tordner han.

- Vi vil have lov til at bruge vores penge, som vi finder det mest hensigtsmæssigt.

I alt har regeringen sat 41 milliarder kroner af til at bygge nye supersygehuse. Men pengene er belagt med så mange restriktioner og bureaukrati, at vi ikke får det bedst mulige resultat ud af de mange milliarder, mener både Lars Storr-Hansen og Carl Holst.

Spændetrøje
- Regionerne står med en enestående mulighed og pligt til at bygge godt men også innovativt i forhold til både sundhedsbehandling og de bygningsmæssige rammer. Desværre bliver der i kulisserne opbygget en spændetrøje af bureaukrati omkring projektet, som både gør det svært at bygge energieffektivt, fremtidssikret og fornuftigt. Og det er en stor skam, påpeger Lars Storr-Hansen.

Regionerne må ikke selv tilføre flere penge til byggerierne. Det vil sige, at Region Syddanmark får udstukket et totalbudget på 6,3 milliarder kroner til et nyt universitetshospital i Odense – uden at regionen har mulighed for at putte egne penge oven i. Det har den markante ulempe, at Region Syddanmark må fravige målet om at bygge det nye sygehus i Odense så energirigtigt som muligt. Allerhelst helt CO2-neutralt.

Der er ikke lavet beregninger på, hvor mange arbejdspladser, der kunne oprettes, hvis regionerne fik lov til at energioptimere sygehus-projekterne.