Verdens ældste type tag

Tækkemand: Hvert hus byder på nye spændende udfordringer, og kunderne er altid tilfredse

Benny Bælum skifter gerne mellem to forskellige slags tækkeskovle til at rette på tagskægget, når stråene er lagt på. Den mest moderne er belagt med aluminium.
Benny Bælum skifter gerne mellem to forskellige slags tækkeskovle til at rette på tagskægget, når stråene er lagt på. Den mest moderne er belagt med aluminium.

Den ene side af taget på et gammelt husmandssted i Karlslunde syd for København er delvist dækket af en brun presenning.

Denne formiddag er skyerne over tækkemand Benny Bælums arbejdsplads ikke truende, så i dag behøver han ikke konstant at være på spring for at dække resten af det nøgne tag til.

Benny Bælum står på et stillads i højde med nederste del af taget. Med let bøjet ryg retter han på det nyanlagte tagskæg med sin tækkeskovl.

Det er vigtigt, at afslutningen hælder rigtigt, så vandet løber ordentligt af og ikke ned langs stråene. 'Klap…klap…klap,' lyder det.

– Du kan godt høre, at lyden er behagelig, ikke? Det er noget helt andet end en maskine, konstaterer den 58-årige tækkemand uden at forvente svar fra journalisten.

Ødelagte strå
Hans ansigt er furet og solbrændt. Skæg og hår er gråt og meget kort. På hans grønne skjorte står skrevet BB Stråtag med guldbogstaver, og i sidelommerne på de hvide arbejdsbukser sidder den obligatoriske tommestok og en knibtang.

LÆS OGSÅ: Pas på fremmede fup-håndværkere

For hvert klap på tagskægget flyver støv og små stykker strå af. Vinden tager støvet med på rundtur i haven.

Lugter af Frilandsmuseet
Benny Bælum skal nå at tække otte kvadratmeter pr. dag, når vejret vel at mærke tillader det.

Majvejrets ustadige humør har allerede givet samarbejdsvanskeligheder, men tækkemanden med det rolige gemyt lader ikke til at være stresset.

Og hvad betyder et par dages forsinkelse, når taget her kommer til at holde i mindst 30 år?

Benny Bælum bevæger sig roligt ud i indkørslen for at hente flere tagrør. Stråene ligger i bundter. Her lugter af Frilandsmuseet. Et stykke væk ligger en bunke med frasorterede strå, der er mørkere end de øvrige.

LÆS OGSÅ: Ulige vilkår

– Der er gået vand i de dér efter skybruddet i går. Jeg kunne lugte det, lige så snart jeg kom i morges, siger han.

Fysisk hårdt
Tækkeren finder et nyt bundt frem. Stråene er ikke pæne nok i den ene ende og skal derfor en tur igennem en overdimensioneret rugbrødsmaskine.

Den rustne tingest ligner noget, der er udlånt fra Nationalmuseet. Et levn fra en tid, hvor også leen var på mode.

Benny Bælum har ikke et andet navn for den end klipperen. Da han hiver håndtaget ned mod sig, lyder det som en saks, der klipper et bundt sugerør over.

LÆS OGSÅ: 'Jeg er ikke den fødte håndværker'

Tækkerens krop er i konstant bevægelse. Som så mange andre håndværksfag er tækkefaget fysisk hårdt.

Det går hårdest ud over hofterne og skulderpartiet. Men indehaveren af firmaet BB Stråtag døjer ikke med smerter.

– Ellers ignorerer jeg det, siger han og griner hæst.

1 af 3 Tækkerne bruger en klipper, når ujævne eller misfarvede ender skal klippes af bundterne.
2 af 3 Den gammeldags tækkeskovl bliver suppleret med mere moderne værktøj.
3 af 3 Benny Bælum skifter gerne mellem to forskellige slags tækkeskovle til at rette på tagskægget, når stråene er lagt på. Den mest moderne er belagt med aluminium.