Viking Lyngvild: Det rene Kafka-vanvid

Anden del af Danmarks smukkeste hus har slået panden mod en mur - af torskedum skrankepaveri

Alt træder sig selv over tæerne, når man i slipstrømmen på finanskrisen vil lege Mads Skjern, mener Jim Lyngvild. (Foto: Danmarks Radio)
Alt træder sig selv over tæerne, når man i slipstrømmen på finanskrisen vil lege Mads Skjern, mener Jim Lyngvild. (Foto: Danmarks Radio)

Jeg vil starte med at sige tak. Tak til alle de hundredvis af breve, jeg har fået – med henvisninger til alt fra smukke naturgrunde til tagtækning, træudskæring osv. Vikingehuset er begyndt at tage form. o.k., ikke form in real life, for der er langt fra idé til virkelighed, men form i mit hoved.

LÆS OGSÅ: Modediktatoren vil bygge Danmarks vildeste hus

Grunden er fundet, mødet med kommunens planfolk er holdt – og arkitekterne er i gang med at projektere projektet. Vi mangler kun en lille detalje, nemlig finansieringen.

Lad det være klart med det samme, at jeg ikke laver gennemsnitsarbejde. Det kan godt være, at det lyder arrogant og selvhøjtideligt, men jeg bestræber mig på altid at hæve mig over det grå og ordinære – og det skal man ikke i dagens Danmark. Man skal rette ind og ikke skille sig ud – så kan man få lov til alt.

Vi har fundet verdens smukkeste grund. Komplet med stork, sø og skov – og med det grandiose træpalads på stedet vil det i den grad blive et af Danmarks smukkeste huse, men nej. Der skal jo tages lån i kreditforeningen, og de vil kun vurdere projektet og huset til en brøkdel af byggeomkostningerne.

'Det er simpelthen for smukt og magisk. Ren liebhaveri', var deres begrundelse.

Var der nogen, der sagde hul i hovedet? Jeg giver min svigerfar ret: Banker og forsikringsselskaber er de værste banditter og tyveknægte, der findes.

Banken driller
En anden ting er byggeafdelingen. Jeg afslører nu, at huset skal bygges i Faaborg eller rettere i Korinth, der ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune. Her råder Susanne og Christian. Et par vidunderlige mennesker – ros skal der til – som med det samme gjorde det klart, at de syntes, at det var et vidunderligt projekt, men at jeg – qua mit navn i mediebilledet – ikke fik lov at bøje reglerne med en centimeter.

Jeg forstår dem egentlig godt, for hvis først jeg får lov at gå bersærk i et inferno af egetræ, skal alle landets bønderkarle, bøssekarle og troldkarle have lov at bygge ekstra spir, lader og jeg ved ikke hvad på deres respektive beboelser.

Ak, jeg må være kreativ inden for rammerne – men så er det jo et held, at jeg er fuld af gode ideer.

LÆS OGSÅ: Fra bonderøv til bøsserøv

Opsamling: Jeg har altså fundet grunden, jeg har talt med kommunen, men banken driller stadig. Hvor efterlader det mig? Det efterlader mig først og fremmest med en grund, der skal søges landzonetilladelse på, og det er næste skridt.

Jeg fik fat i landinspektør Peter Busk fra firmaet www.hvm.dk. Han skal tegne kurver og sokkel osv., inden projektet overhovedet kan iværksættes. Man kan nemlig ikke bare købe en grund og trække det gamle lort ned.

Helmer ikke
Der skal ansøges, og det skal sendes i nabohøring. Og alt træder sig selv over tæerne, når man i slipstrømmen på finanskrisen vil lege Mads Skjern. Banken skal bruge et budget, men budgettet kan først laves, når arkitekten har tegnet huset, hvilket koster en bondegård – og disse penge skal lånes i banken.

Huset kan først tegnes og ansøges, når grunden er købt – eller når den søde bondemand har givet skriftlig tilladelse. Grunden kan ikke købes, før der er søgt landzonetilladelse. Landzonetilladelsen kan først udarbejdes, når kommunen ved, hvad man vil bygge. Og bygningen kan først projekteres, når man ved, hvor mange penge man har at bygge for.

Hertil kommer, at huset først kan belånes, når det gamle hus er solgt. Man må ikke længere have to realkreditlån, og alt dette vælter oven i hinanden og gør, at stort set ingen har en kinamands chance for at bygge et nyt hus.

Det er kort sagt raketvidenskab at få lov at sætte gang i de trængte byggehjul.

Så lige nu er alt sat i bero – næsten – men en gammel cirkushest som jeg kan ikke bare sidde stille. Jeg har den livsfilosofi, at alt kan lade sig gøre, hvis man bare er stædig nok, og jeg bliver jo i folkemunde kaldt æslet.

Så bare vent, Realkredit Danmark: Jeg skal nok få mit hus. Men inden da er der et økonomisk spørgsmål, der skal reddes ud, men jeg helmer ikke. Så kender man Jim Lyngvild meget dårligt.

Læs mere om byggeriet på viking-bjelkehuse.dk. Stil spørgsmål på jim.lyngvild@eb.dk og følg processen på hans Facebook-profil.