Spind guld på grøn renovering

Ny trend: 30 procent af boligejerne har planer om at energi- forbedre deres bolig

Den rigtige styring og nye, energieffektive installationer er lige så vigtige som efterisolering, når boligejernes huse skal trimmes. (Foto: YIT)
Den rigtige styring og nye, energieffektive installationer er lige så vigtige som efterisolering, når boligejernes huse skal trimmes. (Foto: YIT)

Det er ingen hemmelighed, at det er svære tider for byggebranchen. Men ikke alle pile peger nedad. For mens branchen som helhed lider, vurderer både Dansk Byggeri og Tekniq, at markedet for energiarbejde vil være fordoblet i 2015.

– Vi forventer, at opgaverne med energieffektivisering af klimaskærme for nybyggeri og renovering tilsammen bliver på omkring 13 milliarder kroner om året i 2015 mod fem milliarder i dag, siger specialkonsulent Jonas Møller fra Dansk Byggeri.

Forventningen knytter sig især til udviklingen i bygningsreglementets energikrav.

Energiforbedring in
Den største brancheforening for installatører, Tekniq, ser tilsvarende positivt på energimarkedet.

I rapporten 'Veje til vækst' anslår Tekniq, at installatørbranchens omsætning på energispecialer vil gå fra 5,1 milliarder kroner i 2009 til 9,6 milliarder i 2015.

Den offentlige organisationen Go' Energi, der arbejder for energiforbedringer, mærker også en voksende interesse i alle sektorer.

LÆS OGSÅ: Undgå skjulte skader på huset

– 30 procent af boligejerne har planer om at energiforbedre deres bolig inden for de næste to år. Der er også stor fokus på området i det offentlige, lige som erhvervslivet viser øget interesse, så det er ganske massivt, siger sekretariatschef i Go' Energi, Henrik Teglgaard Lund.

Samtidig viser to undersøgelser fra henholdsvis Realkredit Danmark og Dansk Energi, at energirenoveringer nu topper listen over boligejernes foretrukne boligforbedring.

Vigtigt at være med
En af de virksomheder, der mærker efterspørgslen, er YIT, der arbejder med el, vvs og ventilation for både det offentlige og erhvervslivet.

– Inden for de sidste tre-fire år er det kommet op på et helt nyt niveau. Flere og flere af vores opgaver begynder med, at kunden ønsker en energioptimering, siger afdelingschef for energioptimering i YIT Henrik Zederkof.

– Det er klart det område, der vækster mest hos os. For eksempel udgør det snart halvdelen af vores omsætning i hovedstadsområdet, fortsætter han.

Hvis man vil klare sig godt i byggebranchen, er budskabet derfor klart.

– Vi nærmer os et punkt, hvor man bliver koblet af en stor del af markedet, hvis man ikke har kompetencer inden for energi. Så det bør man skynde sig at få, siger Zederkof.

Det er simpelthen nødvendigt for alle, lige fra større virksomheder og ned til den enkelte håndværker, slutter Henrik Zederkof.