Polakker i whiskey

Velhavende private bruger ofte billige udenlandske håndværkere

Murermester Michael Løve er godt træt af, at østarbejdere arbejder ulovligt på de opgaver, som han og andre danske håndværkere tidligere fik.
Murermester Michael Løve er godt træt af, at østarbejdere arbejder ulovligt på de opgaver, som han og andre danske håndværkere tidligere fik.

Det er en kunst at være rig – for det er dyrt. Derfor må du spare, hvor du kan.

En god måde at dokumentere sin rigdom på er hjemmet og kontoret, hvor venner og forretningsforbindelser kunne tænkes at dukke op.

Men det kræver håndværkere at sætte villaer og kontorer i stand, og i Danmark har vi lang tradition for at betale høje lønninger. Så her er en gode måde at spare på millionerne. Ved at hyre polske håndværkere, kan du holde lønudgifterne nede på et minimum.

LÆS OGSÅ: Menneskelort flød på arbejdsplads

Bare pas på Arbejdstilsynet. De kan ødelægge det hele med påbud og overenskomster og regler for udenlandsk arbejdskraft – og de har spioner blandt dine naboer.

For siden første januar i år er det blevet lovpligtigt for private bygherrer at sikre sig, at udenlandsk arbejdskraft er tilmeldt Registret for Udenlandske Tjenesteydere – RUT. Så der er ingen kære mor, hvis du snyder.

Arme og ben
Arbejdstilsynet laver løbende kontrolaktioner på villavejene og kontrolbesøg på baggrund af oplysninger fra privatpersoner, faglige organisationer, andre virksomheder og lignende. Arbejdstilsynet møder flere ulovlige udenlandske håndværkere, når de er på tilsyn nord for København i de rige kommuner, der støder ud til Øresund.

LÆS OGSÅ: Sort arbejde bliver lovligt

– Vi oplever generelt flere problemer i de mere velhavende kvarterer. Det skyldes især, at villaejerne selv laver aftaler med det, vi kalder udenlandske 'arme-og-ben-virksomheder'. Det vil sige virksomheder, som blot består af en enkelt person og en varevogn. Virksomhederne har ofte ikke den lovpligtige registrering i det danske RUT-register og arbejder derfor ulovligt i Danmark, siger Hasse Mortensen, tilsynschef hos Arbejdstilsynet til Dansk Byggeri.