Her bygges skæve boliger til misbrugere

Boligformen Skæve Boliger sørger for, at udsatte personer med eksempelvis misbrugsproblemer får rammerne for en stabil tilværelse

Husene er solidt byggeri med særlige rengøringsvenlige overflader og en vedligeholdelsesfri facadebeklædning. (Arkivfoto/Polfoto/Thomas Borberg)
Husene er solidt byggeri med særlige rengøringsvenlige overflader og en vedligeholdelsesfri facadebeklædning. (Arkivfoto/Polfoto/Thomas Borberg)

Læs også:

Se også: Test: Høvl begejstrer gammel cirkushest

Skæve boliger har vist sig at være uhyre populære blandt beboerne, da de rammer en god balancegang mellem frihed og trygge forhold, hvor selvrespekten stadig er intakt. Byggeriet på Toften 28-32 i Brønshøj, som gennemføres i et samarbejde mellem Københavns Kommune, Boligselskabet KAB, Bygherrerådgiver Dominia A/S og AGJ Pitzner, er et eksempel på denne boligforms potentiale. Boligerne forventes at være klar til indflytning i marts 2013.

Casper Bülow fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune har været projektleder på byggeriet, og han er meget tilfreds med projektet:

- Vi håber at kunne bygge flere skæve boliger i de kommende år, og her er dette projekt vigtigt at kunne vise frem. Jeg har endnu ikke hørt noget negativt om denne boligtype – alle er enige om, at det er en god ide.

Men det kan være svært at finde egnede byggegrunde, da huslejen skal være på et niveau, som man kan betale på kontanthjælp. Økonomi er en stor faktor i vores arbejde, og derfor er det skønt at kunne se et vellykket projekt, som i Brønshøj, hvor tingene er gået op i en højere enhed.

Læs også:

Se også: Her er Danmarks bedste elever og lærlinge

Trivsel i hverdagen
Jesper Birn Lindeberg fra Boligselskabet KAB har været med på projektet, siden ideen om skæve boliger i Brønshøj blev introduceret for snart ti år siden:

- Der har været et enormt stykke benarbejde i forhold til at finde en egnet grund og få økonomien på plads. Drift og vedligeholdelse spiller en større rolle på den her type boliger, og her har det været en fordel, at Pitzner kunne levere et færdigt koncept.

- De har erfaringer med boligtypen fra andre projekter, og derfor kunne de levere komplette løsninger, der var skræddersyede til vores ønsker. Skæve boliger er et ressourcetungt område, og det er vigtigt for os at sende et signal om, at vi som almennyttigt boligselskab prioriterer at skabe trygge rammer for en gruppe af mennesker, der har behov for hjælp.

De skæve boliger opføres i to rækker, og de har alle stue, køkken, badeværelse og terrasse. Der opføres ligeledes et fælleshus på 40 kvm. med fællesrum, personalekontor og vaskerum. Husene er solidt byggeri med særlige rengøringsvenlige overflader og en vedligeholdelsesfri facadebeklædning.

Læs også:

Håndværkeren - 26. jan. 2013 - kl. 13:55 TV: Pivfrække pinup-piger til DM i makeup

Effektivt og seriøst samarbejde
I AGJ Pitzner er man vant til at overskue hele projektforløb, hvor alle forhold er tænkt ind fra begyndelsen, så man får et effektivt forløb inden for den aftalte økonomiske ramme. På de skæve boliger i Brønshøj har udlejningsvirksomheden fungeret som totalentreprenør, hvor man bl.a. har varetaget kontakten med myndigheder, byggemodning, koordinering af fjernvarme, IT og el.

Fordelen ved, at projektet udføres som en totalentreprise, er, at man kun har én kontaktperson. Christian Engkilde fra Bygherrerådgiver Dominia fortæller i den forbindelse:

- Det er første gang, vi samarbejder med Pitzner, og de har været utrolig seriøse at samarbejde med. De har lyttet til vores ønsker, og de har ageret professionelt i forhold til at lave løbende justeringer. Selvom det er et mindre projekt, så har de været meget proaktive og seriøse under hele forløbet.

Læs også:

Se også: Malerbranchen maler med dystre farver i 2013

Grønt tag og sundt indeklima
AGJ Pitzner har som én af de eneste udbydere af pavilloner og moduler en dansk egenproduktion. Produktionen er på omkring 15.000 kvm årligt, og da arbejdet foregår i et tørt miljø og under ordnede forhold, så er produkterne nemme at kvalitetssikre, og alle krav fra brandmyndigheder BR10 og BR15 kan opfyldes til punkt og prikke. Kristian Hansen fra AGJ Pitzner har været projektleder på de skæve boliger i Brønshøj, og han fortæller i den forbindelse:

- Vores egenproduktion er en garanti for stor ensartethed og konkurrencedygtige priser. Derudover kan vi levere individuelle løsninger, eksempelvis har vi på dette projekt konstrueret bygningerne med grønt tag. Københavns Kommune har visse retningslinjer på det område, og derfor har vi lavet modulerne med en ekstra solid tagkonstruktion, så det kan holde til en ekstensiv sedum beplantning, der tilbageholder 70 pct. af regnvandet. Her kommer den danske produktion os til gavn.

Læs også:

Coling Furze er i øvrigt indehaver af tre verdensrekorder. Håndværkeren - 24. jan. 2013 - kl. 21:42 TV: Rydder sne med jetmotor på trillebør

40 års erfaring med modulbyggeri
AGJ Pitzner har erfaring fra mere end 450 modulopstillinger over hele Danmark, og virksomhedens medarbejderstab har over årene opbygget en stor indsigt og know how.

- Vi er vant til at overskue hele projektforløb, så alle forhold er tænkt ind i projektet, og man undgår ubehagelige overraskelser. Vores erfaringer fra tidligere modulopstillinger har vi systematisk opsamlet og bygget ind i vores projektmodel, der sikrer, at alle parter i samarbejdet hele tiden er opdateret på tid og økonomi, siger Kristian Hansen.

Læs også:

Se også: Ny undersøgelse: Elektrikere skal have god fysik

Kilde: Mestertidende.dk