Små virksomheder drukner i papirarbejde

Små og mellemstore virksomheder oplever fortsat massivt administrativt bøvl, som hæmmer væksten. Håndværksrådet ønsker større nedskæringsmål fra regering

Læs også:

Se også: Håndværkere svindler med garantiordning

Håndværksrådet kræver nu en øget beskæring i det administrative arbejde, som små og mellemstore virksomheder skal lave til kontrolinstanser.

Ifølge organisationen, der repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder, oplever næsten halvdelen af de udspurgte i den seneste konjunkturundersøgelse, at de administrative byrder fortsat bliver flere.

De bruger alt for meget tid på at udfylde dokumenter og forholde sig til alle mulige kontrolinstanser, hvilket er med til at hæmme væsten.

Læs også:

Se også: Nedrivnings-brødre tiltalt for millionsvindel

- Undersøgelsen understreger, at det stadig er et kæmpe problem for virksomhederne, at de skal bruge alt for meget tid på at udfylde dokumenter og forholde sig til alle mulige kontrolinstanser, siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen.

- Den tid bliver jo røvet fra det, som det hele handler om - nemlig produktionen. Bureaukrati og administrativt bøvl er en væksthæmmer, og det skal minimeres så meget som overhovedet muligt, siger han.

Halvdelen oplever mere bøvl
Håndværksrådets seneste konjunkturundersøgelse fra fjerde kvartal 2012 viser stor frustration over mængden af papir- og regelarbejde i forhold til myndighederne. 45 procent af de spurgte oplever endda, at mængden af administration er i vækst.

Det på trods af, at skiftende politikere har gjort en indsats for at nedbringe problemets størrelse og medføre mindre administration. Det har Håndværksrådet respekt for.

- Det er positivt er, at politikerne erkender, at der er et problem, og de er lydhøre. Og de handler også, men det er bare ikke nok, siger Lars Magnus Christensen.

Læs også:

Se også: Hvornår klapper CVR-fælden?

Håndværksrådet har selv bidraget aktivt gennem det såkaldte Virksomhedsforum, som har sendt over 100 forslag til effektivisering af erhvervslivets administration videre til Regeringen. En række initiativer er blevet accepteret.

Og Håndværksrådet har også medvirket til, at en af de store tidsrøvere Danmarks Statistiks undersøgelser er blevet luget ud.

Men der er mere at tage fat på, mener Håndværksrådet.

Lars Magnus Christensen foreslår, at politikerne skal sætte en fast procentsats på hvor meget, der skal effektiviseres.

- Jo mere præcise krav, der bliver stillet til eksempelvis embedsmænd, jo mere sker der, siger han.

Læs også:

Se også: Brobygge-boom: Her er de fire nye broer

Kilde: Mestertidende.dk