Sådan undgår du legionella bakterier

Hvis du ikke har styr på temperaturen i din varmtvandsanlæg, kan der meget hurtigt forekomme legionella bakterier - men det kan heldigvis undgås

For at undgå legionellabakterier må driftstemperaturen i et varmtvandsanlæg ikke overstige 60 grader men må heller ikke være under 50 grader. (Foto: Colourbox)
For at undgå legionellabakterier må driftstemperaturen i et varmtvandsanlæg ikke overstige 60 grader men må heller ikke være under 50 grader. (Foto: Colourbox)

Med jævne mellemrum forekommer der legionella bakterier i vand på for eksempel sygehuse, plejehjem og i svømmehaller. Men hvad er legionella, hvordan spredes det, og hvilke forholdsregler skal man tage for at undgå bakterien? Det giver Force Technology en række bud på.

Tilstedeværelsen af både koldt og varmt brugsvand i hanerne er en selvfølgelighed. Råvandet leveres fra større vandværker og er ofte grundvand af en god kvalitet. Dog kan der ske ændringer i vandkvaliteten ude i de enkelte bebyggelser, som for eksempel en utilsigtet vækst af bakterier i vandet.

Bliv venner med Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook hér!

Disse bakterier kan i værste fald bevirke, at vandet kan udgøre en sundhedsfare for brugerne af vandet. Målet er derfor, at driften og vedligeholdelsen af brugsvandssystemet bliver tilrettelagt, så ændringer i vandkvaliteten i den enkelte beboelse bliver mindst mulig.

For at undgå legionella bakterier skal driftstemperaturen i varmtvandsanlæg under normal drift ikke overskride 60 grader C og ikke komme under 50 grader C noget sted i anlægget. Man skal dog være opmærksom på, at driftstemperaturer over 60 grader kan give anledning til vækst af termofile bakterier og forøge risikoen for skoldning.2100 hestes monster i nyt rekordforsg2100 hestes monster i nyt rekordforsøgOpholdstiden i varmtvandsbeholdere og genopvarmning efter spidsbelastning skal tilpasses, så vandtemperaturen i temperaturområdet 20-45 grader C minimeres.

Temperaturen på fremløbet af beholderen må ikke falde til under 60 grader under 20 minutters maksimalt forbrug. Da mange varmtvandsbeholdere er overdimensionerede, bør det kontrolleres, at opholdstiden i beholderen ikke overstiger et døgn.

Der er kun rapporteret om ganske få tilfælde, hvor væksten af legionella bakterier i det kolde brugsvandssystem har været af et omfang, så det udgjorde en fare for forbrugeren. Dette skyldes, at det kolde brugsvand ofte har en temperatur, der er så lav at væksten af legionella bakterier i dette system bliver minimal.TV: Cowboytrucken der elsker tsk!TV: Cowboytrucken der elsker tæsk!Hvis der sker en utilsigtet opvarmning af det kolde brugsvand eksempelvis ved en samisolering med det varme brugsvand, eller hvis der er meget lange opholdstider i systemet, kan der dog ske en opblomstring af bakterieindholdet i vandet, herunder en vækst af legionella bakterien.

Ved alle udstrakte varmtvandsanlæg bør den bakteriologiske vandkvalitet kontrolleres mindst 1 gang om året, og der skal kontrolleres for både totalkim og legionella bakterier.

Læs mere på Mester Tidende...

Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen