Forfrosne boligejere søger hjælp

Mange af de 77 energihåndværksmestre, der er særligt efteruddannet inden for energirenovering, mærker nu effekten af de seneste ugers sibiriske kulde

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

De seneste ugers isslag, bidende kulde og sne til anklerne har haft sin effekt på de parcelhusejere, der endnu ikke har få kigget på deres hus med energibrillerne på. Mange af de 77 energihåndværksmestre, der er særligt efteruddannet inden for energirenovering, har fået flere henvendelser end normalt fra parcelhusejere, der hundefryser næsten lige så meget inde som ude.

- Jeg havde en parcelhusejer, som ringede og klagede sin nød i kulden. Uanset hvor højt han stillede termostaten kunne han ikke få temperaturen i stuen op over 14 grader. Så nu ville han altså have energitjekket huset, fortæller Jan Hansen fra O. Adsbøll & Sønner i Kolding.Kina kopierer populre varevogne i stor stilKina kopierer populære varevogne i stor stilDe boligejere som har nået at energirenovere deres huse inden kulden satte ind, beretter om en helt ny form for komfort med store kontante besparelser oven i.

- En af mine kunder kunne nøjes med at skifte et køkkenvindue ud med en karnap, så der er kommet mere lys og varme ind i køkkenet. Det gamle vindue var så energifjendtligt og koldt at de ikke kunne sidde på den side af spisebordet, der vendte ind mod vinduet. Kulden stjal simpelthen kvadratmetre fra dem. Med de nye energiruder er der intet træk mere og der er ikke kamp om pladserne ved spisebordet længere, fortæller Brian Hedegaard-Jensen fra BH Byg & Service.

Efterisolering er en anden og nem måde at hente varmebesparelser på – også selvom man skulle bo i et parcelhusområde med billig fjernvarme.TV: Mrkeligt! Bygger pejs i sin VolvoTV: Mærkeligt! Bygger pejs i sin Volvo- Vi har en kunde, der bor i et 117 kvm. etplanshus fra 1978, som er opvarmet med fjernvarme. Taget skulle alligevel skiftes, så det var oplagt at se på energisiden samtidig med. Huset fik en vindspærre, der holder varmen inde og kulden ude, samt blev efterisoleret med papiruld, som er nemt at blæse ind i alle sprækker og revner i den oprindelige isolering. Det har givet en god varmebesparelse i kroner og øre og øget komfort, siger snedker- og tømrermester, Carsten Schmidt.

Han bliver suppleret, af kunden Mette der bor i Christiansfeld:

- Huset føles lunere i denne vinterperiode end under sidste vinter, og vi kan se at vores varmebesparelse ligger på 15-20 procent, fortæller hun.

Læs mere på Mester Tidende...