Sådan udnytter du håndværkerfradraget

Hvis du overvejer at gøre brug af det forlængede håndværkerfradrag i 2012, så er her et par gode råd til, hvad du skal undersøge inden

Hvis din stue ser sådan her ud, så kan det være, at du bør udnytte håndværkerfradraget til at få hjemmet på toppen igen. (Foto: Colourbox)
Hvis din stue ser sådan her ud, så kan det være, at du bør udnytte håndværkerfradraget til at få hjemmet på toppen igen. (Foto: Colourbox)

Er du selv gået i gang med at renovere hytten, men har nu fundet ud af, at dine hænder ikke er skruet så godt på, som du troede, så kan du overveje at hyre en rigtig håndværker i 2012. Fradragsordningen for boligrenovering er nemlig blevet forlænget, hvilket betyder, at private kan trække arbejdslønnen til håndværkere fra i skat.

Inden du finder telefonbogen frem og ringer til den første og bedste tømrermester, så får du her et par gode råd.

- Det er vigtigt at gøre sig klart inden start, hvad det er man drømmer om, og hvor meget af det, man rent faktisk kan og vil realisere, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Dernæst er det altid en god idé at søge inspiration og god vejledning. Snak med venner og bekendte eller med folk, der har samme hus som dig. Hvilke erfaringer har de at give videre? Blade, magasiner og internet er også altid gode inspirationskilder, lige så vel som professionel rådgivning. Og inden du går i gang med projektet, skal du sørge for at sikre dig, at der ikke ligger ubekendte forhindringer og lurer, som for eksempel lokalplaner og bygningsreglement.

Når du er ovre den første forhindring, skal du til at vælge en håndværker, hvilket kan være svært nok i sig selv. Vælger du et firma, der er medlem af Dansk Byggeri, vil de automatisk være omfattet af Byg Garanti-ordningen. Det betyder, at du er sikker på ikke at lide økonomisk tab, hvis der er fejl og mangler ved byggeriet.

Derudover skal finde ud af, hvem der skal holde snor i byggeriet:

- Hvis du ikke har tid og interesse i det, eller ikke er godt inde i sagerne, så lad hellere være. Få i stedet håndværkerfirmaet eller en rådgiver, der har forstand på det, til at styre slagets gang, råder Peter Stenholm, som samtidig fastslår, at det kan blive uoverskueligt, hvis man hiver for mange tilbud hjem fra firmaer. Det er en bedre idé med få tilbud, som man kan få arbejdet ordentligt igennem.

Når du så har besluttet dig for en håndværker, er det vigtigt at få talt tingene godt igennem og få det hele indført i en skriftlig aftale. Heri skal indgå en tidsplan, pris og ikke mindst hvilket resultat der forventes af arbejdet.

Hvis der alligevel går ged i den, og der opstår fejl og mangler, så er det en god idé at aftale med den pågældende håndværker, at i kigger arbejdet igennem sammen.

- Hvis alt andet glipper, så gå til et ankenævn. Der bliver udført cirka en million opgaver for private kunder om året. Omkring 600 af dem ender i Byggeriets Ankenævn, og ud af de sager, der bliver behandlet, får kunderne faktisk ret i de fleste, siger Peter Stenholm.

Se mere om Boligjob-fradraget hér...