Solcellekrig på vej

Handelskrig mellem EU og Kina truer de danske solcelleleverandører

Danskernes solceller risikerer at blive endnu dyrere, hvis kineserne gennemfører en straftold.
Danskernes solceller risikerer at blive endnu dyrere, hvis kineserne gennemfører en straftold.

EU risikerer, at Kina svarer igen på den straftold, der er pålagt kinesiske solceller.

Se også: Dansk solcellemarked lagt dødt

Ikke nok med at danske solcelleimportører skal betale 47 procent mere for at importere solceller fra Kina. Nu risikerer EU's producenter selv at blive ramt af en straftold fra Kina, som vil fordyre produktionen af solceller i EU. Det vurderer Dansk Byggeri.

- Med den nye straftold på solceller fra Kina har EU åbnet for en handelskrig, som kun vil have en begrænset og kortsigtet positiv effekt på det europæiske marked, mens den langsigtet kan skade EU’s klimaambitioner og målsætning for vedvarende energi, siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Mieke Bak Rasmussen, på deres hjemmeside.

Se også: Det lysner for solcelle-ejerne

Baggrunden for en kommende straftold fra Kina skal findes hos EU selv. Kinesiske solcelleproducenter har indtil nu kunnet eksportere med underskud, fordi de har modtaget støtte fra den kinesiske regering. Men den eksport har tolden sat en stopper for. Det er dog ikke nødvendigvis positivt.

- Effekten af initiativet vil kun have en kortsigtet positiv effekt for de europæiske leverandører. Inden for et år vil mange kinesiske virksomheder enten rykke produktionen uden for Kina eller blive opkøbt af udenlandske investorer – og dermed vil priserne falde igen, kan man læse på Dansk Byggeris hjemmeside.

Se også: Danskere risikerer straftold på kinesiske solceller

Europæiske producenter er afhængige af at kunne importere billig siliciumgranulat fra Kina til fremstillingen af solceller, men importørerne risikerer altså nu at skulle tage sig dyrere betalt for de populære solceller.

Du kan læse mere om solcellekrigen på Dansk Byggeris hjemmeside.

1 af 2 
2 af 2 Danskernes solceller risikerer at blive endnu dyrere, hvis kineserne gennemfører en straftold.