Test af bordrundsave: Savligt møde

Tæt kamp om podiets øverst trin – men Metabo stryger sig til klar sejr

Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste, siger tømrer Martin Jensen, der sammen med tømrer Tony Winkel testede de fire bordrundsave. (Foto: Camilla Stephan)
Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste, siger tømrer Martin Jensen, der sammen med tømrer Tony Winkel testede de fire bordrundsave. (Foto: Camilla Stephan)

Om du skal flække brædder på langs, save dem til lister eller forkorte gulvplanker, så vil en bordrundsav være din ven. Den håndholdte rundsav kommer – på trods af at den er et af de mest anvendte elværktøjer - til kort overfor bordrundsaven, når det gælder præcisionsskæring af lange, lige snit.

Se også: Leif Sylvester: 'Derfor droppede jeg mit håndværker-job'

Men inden du kan gå i gang, skal du lige vælge din maskine. Og her kan savklingen nå at sætte sig fast, hurtigere end du kan beslutte dig for træsorten. Inden den rigtige klinge er din, skal du nemlig tage stilling til et hav af muligheder og valg. Hvilken maskine skal man vælge?

Håndværkeren har et godt bud, for vi har fået tømrer Martin Jensen fra ThinkWood og tømrer Tony Winkel fra Winkelbyg til at teste fire populære mærker og pege på, hvilken én det er værd at kaste sine penge efter.Vurderingen af maskinerne er blevet til ud fra de to håndværkeres umiddelbare oplevelser i arbejdet med dem. De har samlet maskinerne, transporteret dem derhen, hvor de skulle bruges, og de har savet løs – præcis som de ville have gjort, hvis klingen skulle have været op i omdrejninger på et helt almindelige job. Testen endte med at dele deltagerne op i to grupper. Metabo og Bosch på et klart vinderhold, og Makita og Dewalt på taberholdet.

Super transportable
Testens to femstjernede maskiner kæmpede en heftig kamp om vindertitlen. De to håndværkere var vilde med, at der på begge maskiner var mulighed for at tilslutte sug både ovenpå og nedenunder, at sugene var nemme at påog afmontere og at standardklingen på begge maskiner var i god kvalitet. Ingen af de to kunne rigtigt strække fra på opløbet til målstregen. Det var lige indtil maskinerne skulle flyttes.

Se også: Byggepladser, lær af filmbranchen

– Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste. Og det er på det parameter, at Metabo vinder. Den kan slås fuldstændig sammen, har et indbygget bord, så det ikke skal med ved siden af, og så har den hjul, der gør den super transportabel og nem at få med rundt. Den er bare nem at have med at gøre, siger tømrer Martin Jensen.

– Egentligt laver Bosch’en det bedste stykke arbejde, men den er tung at slæbe rundt, og en vogn er ekstraudstyr, som man skal købe ved siden af, og det gider man ikke bøvle med, supplerer Tony Winkel.

Testens to tabere formår at punktere og vælte i olieklat, inden de overhovedet får ordentligt gang i pedalerne.

– Med Makita’en var jeg fedtet ind i noget fedtstof af en art efter at have brugt den. Og jeg lugtede også af det. Det er over det hele, og det kan man altså ikke arbejde med, siger Martin Jensen.

Se også: Se fire, fede powertools

Bordrundsaven flytter du ikke sådan lige rundt på, til gengæld har du altid begge hænder fri til emnet, der skal saves i – og det gør i mange tilfælde arbejdet både lettere og mere sikkert. Når du kender din maskine, er det let lige at spænde et sideland til og køre et bræt igennem.

Skærm

Hent flere
Hent flere