Her er det seneste inden for håndværker-mode

Tømrere har smidt den kakifarvede uniform til fordel for et råt look i sort, men kontrastfarver hitter også

Arbejdsopgaver ved trafikerede veje kræver arbejdsuniformer i flourescerende farver, men ellers har traditionerne for tøjtil håndværkere ændret sig. (Foto: Claus Bonnerup)
Arbejdsopgaver ved trafikerede veje kræver arbejdsuniformer i flourescerende farver, men ellers har traditionerne for tøjtil håndværkere ændret sig. (Foto: Claus Bonnerup)

Mekanikere går i sort, og murere er hvide som nyfalden sne. I hvert fald traditionelt set. Men sådan ser det ikke nødvendigvis ud længere. Moden er nemlig også trukket i arbejdstøjet, og håndværkeruniformen har fået flere farveklatter på i løbet af de sidste årtier. Det er derfor blevet svært at se, hvorvidt det er tømreren eller elektrikeren, der banker på døren, da kaki ikke længere er forbeholdt træarbejdere, og blåt ikke kun er for dem med smøreolie eller skruetrækkere. Ansatte håndværkere kan sjældent selv bestemme, hvordan arbejdstøjet skal se ud.

Leif Sylvester: 'Derfor droppede jeg mit håndværker-job'

Det klarer firmaets indkøbere, og så er det dem eller virksomhedens designmanual, der afgør den endelige uniform.

– Mange virksomheder vælger sort eller gråt, fordi det er nemt at placere et logo på, uanset om du er tømrer eller VVS’er. Hvis du er mekaniker hos Toyota, kan din arbejdsuniform derfor være rød i stedet for den traditionelle mørke, siger projektkoordinator, Kirsten Graversen, fra Industrimuseet.

Arbejdsuniformens farve blev i tidernes morgen formentlig valgt ud fra en praktisk synsvinkel.

Førhen kalkede malerne f.eks. huse, og på en hvid uniform blev kalkstøvet ikke så synligt som på en mørk, vurderer Kirsten Graversen.

– At malere stadig går i hvidt skyldes i høj grad tradition. Og uanset hvilken uniform de måtte vælge, vil den blive farveplettet, siger hun.

Mekanikernes mørke uniform er ligesom malerens opstået på baggrund af en praktisk foranstaltning.

– Det er nemmere at tørre sorte oliefingre af i mørke bukser uden at komme til at se beskidt ud, forklarer Kirsten Graversen.

Moden dikterer
Det er imidlertid ikke kun en praktisk tilgang eller en smart firmafarve, der afgør, hvilke farver der skal på tøjet, når de unge håndværkerlærlinge vælger uniform. Den skal i høj grad også være smart og moderigtig for de unge i branchen.

– Det er især gråt og sort, der hitter i øjeblikket. F.eks. sorte bukser med store hængelommer. Og så må tøjet gerne se lidt råt og forvasket ud, siger indehaver af Jysk Firmatøj, Viggo Krath Christensen, der sælger arbejdstøj til alle typer af håndværkere.Han understreger, at mange murere stadig vælger hvid uniform. Det er en tradition, og så er det lavet i bomuld, hvilket kan klare en tur i vaskemaskinen ved høje temperaturer.

– Mureren arbejder med syre og cement, og hvis det skal af i vask, skal det holde til en vask ved 80 grader. Det kan den hvide farve i bomuld klare bedst, siger han.

En arbejdsuniform er dog ikke bare en gang bomuld og et par lommer til tommestokken. Nej, det skal være slidstærkt og holdbart, og derfor er materialerne nøje udvalgt. Og der ligger masser af videnskab og særlige syteknikker bag.

– Producenterne hiver erfaringer ind fra andre steder. F.eks. er der kommet svedabsorberende materialer til med inspiration fra sportsverdenen, og rumforskningen har fundet brandhæmmende materialer, som også er inddraget i arbejdstøj til håndværkere i dag, siger Kirsten Graversen.

Den kaki
En kakifarvet uniform har hovedsageligt hørt de jyske tømrere til. På Sjælland brugte denne type håndværker nemlig hvid uniform, ifølge indehaver af Jysk Firmatøj, Viggo Krath Christensen. Tømrere bliver ikke så let snavsede og kan derfor vælge de lidt lysere materialer - og så ses træspåner og savsmuld ikke så tydeligt på den kakifarvede uniform.

Se fire, fede powertools

– Traditionerne bliver ikke rigtig overholdt længere, for mange tømrere er gået over til sort eller grå beklædning, siger Viggo Krath Christensen.

Den hvide
Murere og malere går oftest i hvid arbejdsuniform. Farven er formentlig kommet ind i billedet efter bøndernes hvide bomuldsskjorter, som de brugte i hverdagen på gården.

– I takt med industrialiseringens indtog rejste bønderne til byen i deres hvide bondeskjorter og brugte dem som arbejdstøj til håndværk og på fabrikkerne. Dengang havde man ikke flere sæt tøj, for danskerne var meget fattige. Der var et sæt til arbejde og så havde man en sæt søndagstøj, siger projektkoordinator, Kirsten Graversen, fra Industrimuseet.

- Farven er stadig praktisk for netop disse typer af håndværk, da murerens hvide bomuldstøj kan vaskes fri for syre og cement, og malerens tøj bliver plettet uanset farven på uniformen.

(Foto: Ole Lind)
(Foto: Ole Lind)

De mørke
Smede, elektrikere og mekanikere bærer traditionelt set arbejdstøj i mørke farver. Smede i marineblå og elektrikere i kongeblå.

Årsagen hertil er uvis ifølge Kirsten Graversen fra Industrimuseet, men hun gætter på, at elektrikerne har set smedene på elværkerne i de blå uniformer og følt, at de på en måde kunne lægge sig op ad dem.

Meknikerne har traditionelt set valgt mørke uniformer, for at oliepletterne ikke skulle ses for tydeligt på uniformen.

De regelbestemte
I takt med forbedringen af arbejdsvilkårene og indførslen af arbejdstilsynsregler, er der for mange håndværkeres vedkommende lovmæssige krav i forhold til beklædning. For eksempel skal jord- og betonarbejdere, der arbejder på veje og i gader med trafik, gå med flourescerende farver, så trafikanter kan spotte dem på afstand.

Byggepladser, lær af filmbranchen

Svejsearbejdere skal bære bomuld, når gnisterne flyver omkring dem for at minimere brændfare.

(Foto: Simon Fals)
(Foto: Simon Fals)