Efter stormen: Virksomheder er på vej ud af krisen

Nye analyser viser, at de små og mellemstore byggevirksomheder er på vej ud af krisen - og skaderne fra den nylige storm skubber kun udviklingen i den rigtige retning

Flere virksomheder er på vej ud af krisenFoto: Carsten Andreasen
Flere virksomheder er på vej ud af krisenFoto: Carsten Andreasen

En analyse af de danske byggevirksomheders regnskaber fra 2011 og 2012, foretaget af Spar Nord, tyder på, at byggebranchen går en lysere tid i møde.

Det er lykkes branchen at hæve deres samlede årlige indtjening fra godt to milliarder i 2011 til tre milliarder i 2012. Bedst ser det ud for de små og mellemstore virksomheder, der er ved at rykke sig fri af krisen, en tendens som afdelingschef for Håndværksrådet, Frank Korsholm, genkender:

– Der er en mærkbar stigende aktivitet og en pæn omsætningsfremgang i øjeblikket. Det skyldes flere ting, dels at økonomien i Danmark generelt er i bedring, dels at forbrugernes forventninger er blevet mere optimistiske. Desuden er der også ved at være mere gang i hussalget – og når man køber hus, skal der håndværkere til. De ting hænger sammen, forklarer han.

Se også: Stormens vinder: - Jeg tjener flere hundrede tusinde ekstra

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet, deler samme opfattelse og tilføjer:

– Byggefradragsordningen har hjulpet de små og mellemstore virksomheder meget. Der er grænser for, hvor længe husstandende kan udskyde behovet for reparation og vedligeholdelse. Det gjorde du før, men nu begynder behovet at presse sig på, så der er kommet gang i reparationer, vedligehold, udbygninger og forbedringer, erfarer han.

Som sendt fra himlen
Selvom hussalget er stigende, og byggefradragsordningen har haft sin positive virkning på branchen, betyder det ikke, at det hele går som smurt. Det står stadig sløvt til med nybyggerierne, og der er masser af konkurrence på markedet. Virksomhedernes store udfordring nu er at levere.

- Det gælder om at levere god kvalitet til kunderne og vise, at de kan konkurrere på pris og kvalitet. Det er sværere at få håndværkere i dag, end det var for et års tid siden, men mange virksomheder tilbyder sig også lavt, dvs. at det samtidig har været billigere at få fat i en håndværker det sidste stykke tid. Der er stadig langt til toppen, fortæller Frank Korsholm.

Se også: De tjener fedt på stormen

Uheldigt for Danmark, men heldigt for byggebranchen medfører stormen, der for nylig raserede landet, en yderligere efterspørgsel på arbejdskraft.

– Stormen er kommet som en gave fra himlen, siger Flemming Ibsen, og Frank Korsholm stemmer i.

– Det er almindelig god optimisme, der præger os i øjeblikket.

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere