Forbund: - Politikere, I får blod på hænderne

Forbund frygter for forbrugernes sikkerhed. Lovforslag kan koste menneskeliv

Forbund frygter, at nyt lovforslag kan koste menneskelivFoto: Colourbox
Forbund frygter, at nyt lovforslag kan koste menneskelivFoto: Colourbox

Regeringens lovforslag om ændringer i autorisationsreglerne vil få konsekvenser for borgernes sikkerhed.

Det mener Blik- og Rørarbejderforbundet.

Hvis lovforslaget om lempelser af autorisationsloven, som regeringen har fremsat til behandling i forlketinget, bliver en realitet, vil det betyde, at forbrugernes sikkerhed bliver svækket.

Lovforslaget vil bl.a. give mulighed for, at andre end traditionelle VVS-virksomheder kan få tilladelse til at udføre VVS-arbejde på udvalgte dele af autorisationsområdet. Det kan for eksempel gælde ved etablering af installationer i køkken og bad, så en uddannet 'multihåndværker' kan klare alle dele af opgaven.

- Vi mener, at man begynder at spille hasard med forbrugernes sikkerhed. I yderste konsekvens kan det koste menenskeliv, hvis f.eks gas-installationer ikke er udført korrekt. Der er jo en grund til, at det tager fire år at blive VVS´er. Hvis den nye lov kommer igennem, kan forbrugerne ikke vide med sikkerhed, at det er faglært arbejdskraft, der udfører instatillationsarbejdet, og de ved ikke, om håndværkeren har de rigtige kompetencer, siger Henrik W. Petersen, der er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet til Ekstra Bladet.

Se også: Hvis kunden ikke betaler: Sådan får du dine penge

Skal kende konsekvenserne
- Når politikerne skal behandle lovforslaget, mener vi, at de skal kende de yderste konsekvenser. Der har før været ulykker i forbindelse med gasinstallationer, der ikke har været udført korrekt, og det kan koste menneskeliv, siger næstformanden.

Man frygter desuden, at opgaver som fremover kun vil kræve et minimum af uddannelse, vil betyde øget brug af udenlandsk arbejdskraft på bekostning af den etablerede installationsbranche.

- Det vil blive væsentlig nemmere for udenlanske håndværkere at komme til Danmark. Problemerne omkring udenlandsk arbejdskraft vil blive væsentlig større, end det er i dag, siger Henrik W. Petersen, der pointerer, at man også kan få eksempelvis vandskader, hvis man bruger de forkerte materialer, og det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse for forbrugere.

- Man kan få både mindre og større skader, hvis lovforslaget bliver vedtaget, men hovedsageligt mener vi, at man er nødt til at tænke på forbrugerens sikkerhed.

Ingen grund til bekymring
Hos Socialdemokraterne forstår man bekymringen om den øgede konkurrence, men kritikken omkring den manglende sikkerhed er overdrevet.

- Der er ingen grund til at pumpe en bekymring op. Der er tale om, at man kan få en delautorisation på ganske udvalgte punkter, hvis man er i stand til at leve op til kravene. Man skal bestå nogle kurser, der tager cirka den tid, som et semester tager på en skole. Fordelen er, at man kan slå det hele sammen, og at man kan blive ekspert på et bestemt område, og at danskerne altså ikke skal vente på flere forskellige håndværkere, når de f.eks. skal have lavet et badeværelse. Med den nye ordning kan den samme håndværker lave hele badeværelset og ikke kun dele af det, siger erhvervs- og vækstordfører hos Socialdemokraterne, Benny Engelbrecht til Ekstra Bladet.

Se også: Kunderne holder håndværkerne på pinebænken

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere