Gode Potente Stifindere

Større skærme på mobilen gør det oplagt at droppe den faste GPS i varebilen – men er det også det smarte valg?

Vælger du en traditionel GPS fra enten Garmin eller TomTom, begynder priserne ved omkring 500 kr., mens de dyreste med alle de avancerede muligheder koster omkring 2.500 kr. (FOTO: PR)
Vælger du en traditionel GPS fra enten Garmin eller TomTom, begynder priserne ved omkring 500 kr., mens de dyreste med alle de avancerede muligheder koster omkring 2.500 kr. (FOTO: PR)

Klik direkte på kundens telefonnummer, og navigationen starter automatisk i en moderne smartphone. Det er effektivt, og masser af håndværkere benytter mobilen som GPS i en travl hverdag.

Men har du ofte brug for en stifinder, så er en rigtig GPS formentlig bedre.

– Den største ulempe er, at skærmen på mobilen ofte har mange reflekser, og at GPS koster meget strøm. Derfor er der ingen vej uden om, at strømkablet i praksis altid skal sidde i telefonen, hvis man bruger den til navigation, siger GPS-ekspert, Karsten Meyland Lemche, FDM.

Se også: Tv: Kvinde ét sekund fra at blive kvast af væltende træ

Han tester hvert år en stribe GPS-løsninger og ser en stigende tendens til, at både mobilen og tablets benyttes som vejviser.

At flere benytter mobilen som GPS, mærkes også blandt producenterne, hvor Garmin og TomTom er de førende.

– Min vurdering er, at det mest er de unge, der kun bruger navigation en gang eller to om måneden, der vælger en mobil løsning. Håndværkere vil typisk ikke nøjes med mobile løsninger pga. de begrænsninger, de har, siger Country Sales Manager, Morten Flø Nielsen, TomTom.

FDM anbefaler, at man nøje overvejer behovet for vejvisning, og at man sørger for en god holder, hvis man vælger kun at bruge mobilen som vejviser.

Når holderen er så vigtig, skyldes det, at telefonen ikke kan holde strøm ret længe, når GPS’en arbejder. Typisk går telefonen død efter 2-4 timer, når GPS’en er aktiv.

 

Vælg den aktive holder
Grundlæggende er der to versioner af holdere, hvor den mest enkle blot er en holder, og hvor strømmen til telefonen kommer fra varebilens normale 12V-stik/USB.

En bedre løsning er en ak- tiv holder, der placeres i en ventilationsdysse med et beslag eller blot klemmes fast et passende sted. Beslaget kan også skrues fast.

Læs også: Færre udenlandske håndværkere end først antaget

Til denne type installation hentes strømmen fra bilens elektriske system, og dermed har du stadig bilens 12V-stik til rådighed, hvis du eksempelvis vil have mulighed for at oplade håndværktøj i bilen, mens du kører.

Det kan ?nt lade sig gøre enten direkte fra 12V-stikket eller via en såkaldt inverter, så du blot kan bruge værktøjets normale 230V-stik.

 

Mobile forbedringer
Der hvor GPS på mobilen for alvor kommer til kort, er, når navigationen bliver lidt mere kompliceret end et Tkryds, hvor du blot har brug for at vide, om du skal dreje til højre eller venstre.

– I byer med komplicerede vejforløb, og hvor det gælder om at placere sig i den rigtige vognbane, har den faste GPS typisk en bedre vejledning i form af både gra?k og mere præcis stemmevejledning, lyder det fra Karsten Meyland Lemche.

Han peger endvidere på evnen til at forudsige kø i tra?kken. Her er den faste GPS bedre, idet ikke al navigation på mobilen kan give kø-advarsel.

Læs også: Sådan sikrer du din forretning

I løbet af det seneste år er den gratis navigationsmulighed på mobilen dog blevet bedre og bedre. Fra blot at være visning af aktuel placering tilbyder de indbyggede systemer i de ?este smartphones nu også komplet vejledning med stemme og pile.

Blandt de mest avancerede systemer er Nokia’s Here Drive+, som gratis stiller kort til rådighed over hele kloden. Nokias GPS i Windows-telefonerne benytter ingen data, hvis du blot husker at hente kortet ned på telefonen, mens du har gratis data i form af WiFi eller fri data på telefonen.

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere