Livet på Nordsøen: - Vi har vores eget lille samfund

Når man arbejder over 200 kilometer ude i Nordsøen, opstår der en helt særlig fællesskabsfølelse. Det er et lille samfund, hvor man skal have en hverdag til at fungere

Halfdan B-platformen ligger 210 km ude i Nordsøen Foto: Claus Bonnerup
Halfdan B-platformen ligger 210 km ude i Nordsøen Foto: Claus Bonnerup

Når man arbejder og bor tæt sammen 200 kilometer væk fra Esbjergs kyst, er det yderst vigtigt, at man kan fungere sammen med sine kollegaer. Livet på Nordsøen er afskåret fra omverdenen, og det medfører ifølge de ansatte, at de har deres helt eget lille samfund, som de hver især bidrager til .

- Det er super interessant. Det er et lille samfund, hvor man skal have en hverdag til at fungere. Alle har et ord at skulle have sagt. Det er ikke 8-16-job. Der sker nye ting hver dag, siger 50-årige Stig Busk Jespersen, der har arbejdet offshore siden 1984.

Se også: TV: Livet på Nordsøen: Kom med på en platform 200 km ude i ingenting

- Der er en familie-stemning på platformen. Folk spiller kort, og vi er alle sociale. Vi gør sådan nogle ting for at få relationer, så vi passer på hinanden. Vi gør meget for at lære hinanden at kende. Når man så har været offshore i 14 dage, så er man psykisk og fysisk brugt, og så skal man hjem og restituere. Men når man har været hjemme i tre uger, vil man også gerne tilbage. Det fungerer rigtig godt, siger Stig Busk Jespersen, der arbejder som platform supervisor på Tyra Vest.

Får ikke ø-kuller
De ansatte, som stort set udelukkende består af mænd, arbejder, spiser og bor sammen, men det betyder ikke, at man får nok af hinanden. De fleste arbejder nemlig over 12 timer om dagen, de to uger de er af sted, og derfor er der ikke tid til at blive irriteret på kollegaerne.

- Man får ikke ø-kuller. Det har man for travlt til. Der er nok at lave, så jeg har ikke tid til at få kuller, siger 35-årige Simon Larsen, der arbejder som marine engineer på Halfdan B-platformen.

Se også: Sådan får du et arbejde offshore

Simon Larsen har arbejdet i Maersk i seks år, og selvom han selvfølgelig savner familien, når han er ude på Nordsøen, befinder Simon Larsen sig på rette hylde.

- Jeg kunne ikke forestille mig at have en anden livsstil. Man kan koncentrere sig om sin karriere, og man kan gøre det intensivt. Jeg kan dyrke mit job 100 procent. Jeg har ikke i baghovedet, at jeg burde køre hjem. Og når jeg så er hjemme, er jeg der 100 procent, siger Simon Larsen, der er gift og har to piger på to og fire år.