Kønnet afgør uddannelsesvejledningen i folkeskolen

Bredskuldrede Bent på 16 år med tatoveringer op og ned ad armene vælger næppe at gøre karriere som sygeplejerske. Og prinsesse-Mia har ikke en drøm om at blive VVS'er

Kønsstereotyperne har stor betydning for, hvordan Ungdommens Uddannelsesvejledere hjælper de unge med fremtidsplanerne i folkeskolen (Foto: Steen Wrem)
Kønsstereotyperne har stor betydning for, hvordan Ungdommens Uddannelsesvejledere hjælper de unge med fremtidsplanerne i folkeskolen (Foto: Steen Wrem)

Kønsstereotyperne har stor betydning for, hvordan Ungdommens Uddannelsesvejledere hjælper de unge med fremtidsplanerne i folkeskolen, skriver Metroxpress.

Det viser rapporten ‘Vejledere viser vejen' fra Institut for Menneskerettigheder. Ifølge afdelingsleder Susanne Nour Magnusson er det et problem, at vejledningen ikke altid er kønsneutral.

- Det kønsopdelte uddannelsesmønster er fødekæden til det meget kønsopdelte arbejdsmarked, vi har i Danmark. Det er vigtigt, at vejlederne ikke former de unge i en bestemt retning fra start, siger hun.

Skal være neutrale
Men sådan ser hverdagen ofte ud, viser undersøgelsen, som bygger på interview med 53 vejledere. Ni ud af ti svarer, at de oplever, at unge i høj grad vælger uddannelse ud fra deres køn. Og seks ud af ti vejledere erkender, at de lader sig påvirke af, om der sidder en dreng eller pige over for dem, når de skal guide de unge videre fra folkeskolen.

Som en af vejlederne forklarer det:

- Hvis der sidder en lille fin pige med lange røde negle, så tror jeg, at jeg har lidt svært ved at præsentere kønsutraditionelle valg.

Men netop på det punkt burde vejlederne være mere professionelle og ikke tage stilling på vegne af de unge, mener Susanne Nour Magnusson.

- Vejlederne skal ikke per automatisk kun anbefale fag, som ikke er hårde, til en pige med neglelak. Folk er ikke altid, som de ser ud, og vejledernes opgave er ikke at vælge for de unge, siger hun til Metroxpress.

Tankevækkende fund
Ligestillingsminister Manu Sareen (R) synes, det er tankevækkende, at vejlederne i Institut for Menneskerettigheders undersøgelse bliver påvirket af kønsfordomme i stor udstrækning.

- Men jeg hæfter mig også ved, at størstedelen af vejlederne i undersøgelsen faktisk siger, at de er bevidste om, at deres kønsfordomme kan påvirke vejledningen. Jeg tror, at vi kan komme langt med at være bevidst om, ikke at sætte piger og drenge i fast kasser, ved at tage debatten og blive ved med at stille spørgsmålstegn ved de gængse opfattelser af, hvad piger og drenge skal, siger han Metroxpress.

- Hvordan vil du sikre, at Pia på 15 med fletninger og neglelak ikke bliver udelukket fra vejledning om VVS-uddannelsen?

- For mig handler det ikke om, at alle skal være ens eller, at der skal være lige mange piger og drenge, der vil være VVS-installatører.

- Helt konkret har jeg sat fokus på køn og uddannelse gennem den pulje, som blandt andet projektet her har fået støtte fra. Det er med til at skabe debat. Jeg støtter for eksempe også arbejdet i Naturvidenskabernes Hus med at sætte fokus på piger i natur- og teknikfag, siger Manu Sareen.