Livet på Nordsøen: - Vi har et fantastisk sammenhold

Der opstår et helt særligt sammenhold, når man arbejder over 200 kilometer ude i Nordsøen. Mange savner kollegaerne, når de er væk fra platformen

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Når man befinder sig over 200 kilometer ude i Nordsøen, langt væk fra familie og venner, bliver der etableret nogle helt særlige relationer mellem platforms-medarbejderne. De fleste arbejder to uger, hvorefter de tager hjem til familien og holder fri i tre uger, inden de atter vender snuden mod platformen i Nordsøen. Og når man befinder sig i et lille, lukket samfund, hvor man ikke kan tage væk fra sine kollegaer, når arbejdsdagen er forbi, opstår der et nært sammenhold mellem de ansatte.

Se også: Sådan får du et arbejde offshore

Et sammenhold som de medarbejdere, som Ekstra Bladet har besøgt på Halfdan B-platformen i Nordsøen, sætter utrolig stor pris på.

- Der er et fantastisk sammenhold. Der bliver etableret rigtig mange venskaber herude, og mange af dem er livslange venskaber. Folk får ikke for meget af at være herude. Mange mødes også, når de er hjemme. Der er faktisk enormt mange, der ses privat. Det er specielt at arbejde offshore, men det er specielt til den gode side, siger 35-årige Simon Larsen, der er gift, far til to piger og arbejder som marine engineer på platformen Halfdan B, der ligger i Halfdan-feltet 210 kilometer vest for Esbjerg.

Savner sine kollegaer
32-årige Anders Møller Hesselberg har været hos Maersk Oil i syv måneder. Siden 2003 har han arbejdet hos en underleverandør, som leverede arbejdskraft til Maersk Oils forskellige platforme.

Anders Møller Hesselberg arbejder som assistent, hvor han er ansvarlig for seks gas-turbiner.

Se også: TV: Livet på Nordsøen: Kom med på en platform 200 km ude i ingenting

Den 32-årige assistent, der oprindeligt er uddannet auto- og elektromekaniker, glæder sig til at komme tilbage til platformen og til kollegaerne, når han har været hjemme i tre uger i Esbjerg, hvor han kommer fra.

- Når man har været her i nogle år, så bliver ens kollegaer til gode kammerater. Vi går så tæt sammen, så man er nødt til at åbne sig. Vi kender hinanden rigtig godt. Jeg ser også mine kollegaer, når jeg er hjemme. Man får venner over hele landet, fordi ens kollegaer er spredt ud over det hele. Jeg glæder mig til at komme tilbage på arbejde, når jeg har været hjemme. Det er altid rart at snakke med hinanden og høre, hvad vi hver især har lavet. Folk tager på skiferie, golftur, mountainbike-tur, holder julefrokoster osv. Det er rart at kunne mødes og snakke om noget andet, siger Anders Møller Hesselberg, hvis job går ud på at sørge for drift og vedligeholdelse af turbinerne.

Se også: Livet på Nordsøen: - Vi har vores eget lille samfund

- Vi passer på hinanden
En anden medarbejder, som Ekstra Bladet har talt med på Halfdan B-platformen, er 45-årige Peter Møller Jensen, der har arbejdet for Maersk Oil via en underleverandør siden 2003. De seneste tre måneder har Peter Møller Jensen været ansat hos Maersk Oil, hvor han arbejder som rousterbout.

Hans arbejdsopgaver spænder vidt - lige fra at køre kranen, tømme skraldespandene og gøre rent til at tage imod på helikopterpladsen, hvor folk skal til og fra platformen.

- Sammenholdet her er fantastisk. Her har alle en relation til hinanden. Vi arbejder rigtig meget med at skabe en sikker arbejdsplads, og vi passer på hinanden, for vi ved jo, at det her ikke er en bolsjefabrik. Der er risici involveret i olie- og gasproduktion. Vi har en rigtig god jargon, og alle passer godt på hinanden, siger Peter Møller Jensen, der er gift og far til tre børn.