Livet på en platform: En arbejdsplads ude midt i ingenting

Ekstra Bladet har besøgt en platform 210 km ude i Nordsøen. Kom med på en usædvanlig arbejdsplads

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

En helikopter fyldt med 16 passagerer lander klokken otte en kølig oktobermorgen på helikopterpladsen på Halfdan B-platformen, der ligger 210 km ude i Nordsøen. Iført orange sikkerhedsdragter, hjelme, ørepropper og sikkerhedsko træder helikopter-folket ud i den susende vind, der straks får én til at vågne efter at være blevet lullet i søvn i den rystende helikopter.

Solen er netop stået op, da Ekstra Bladets udsendte træder ud på helikopterpladsen og tager sine første skridt på en platform. Solen genspejler sig i havet, og det er en unik frihedsfølelse og et fantastisk syn, der slår en lige i ansigtet, når man betræder sådan en gigantisk bebyggelse for allerførste gang. Der er vand over alt, og dagligdagens problemer og udfordringer synes ufatteligt langt væk.

Se også: TV: Livet på Nordsøen: Kom med på en platform 200 km ude i ingenting

Nøje planlagte helikopter-ruter bestemmer, hvornår man kan komme væk derfra igen, og selvom det umiddelbart for mange nok lyder klaustrofobisk, er det ikke den følelse, der kommer op i én, når man pludseligt står et sted, hvor der er vand, så langt øjet rækker.

I det fjerne anes diverse platforme, som står placeret rundt omkring i Nordsøen, men tågen gør det svært at orientere sig. 80 mand bor på Halfdan B-platformen, som er en del af Maersk Oils nyeste felt i Nordsøen. Maersk Oil har ca. 700 ansatte på diverse platforme rundt omkring i den danske Nordsø.

Se også: Sådan får du et arbejde offshore

Sikkerhed i højsædet
Der produceres 70.000 tønder olie i døgnet i Halfdan-feltet, hvor Halfdan B-platformen ligger, og dette felt producerer halvdelen af den samlede olieproduktion.

Konstruktionen er mange etager høj, og fra nederste dæk er der ca 25 meter til havets overflade. Redningsbåde findes flere steder på platformen i tilfælde af, at der skulle opstå en nødsituation, hvor man ville være nødsaget til at evakuere.

Redningsbådene er tillukkede, og hvis alarmen lyder, og platformen skal evakueres, skal alle platforms-ansatte indfinde sig i bådene, spænde krop og hoved godt fast, hvorefter den fyldte båd vil blive løsnet og falde i frit fald, indtil den hårde vandoverflade rammes med et kæmpe brag.

Se også: Livet på Nordsøen: - Vi har vores eget lille samfund

Sikkerhed er den allervigtigste dyd, når man arbejder med olie og gas, hvor et lille fejltrin kan blive fatalt, og derfor er alle medarbejdere dybt optagede af at passe godt på hinanden, så alle kan komme sikkert hjem igen.

Et fantastisk arbejde
For nogle er det måske svært at forstå, hvorfor man vil arbejde over 200 km ude midt i ingenting, hvor man ikke lige kan komme hjem til familien, hvis børnene bliver syge, eller hvis man får nok af sine kollegaer, som man arbejder, spiser og bor sammen med.

Men for de mennesker, der har valgt et liv offshore, er der ingen tvivl om, at de har verdens bedste job. De arbejder to uger i træk, hvorefter de har ferie i tre uger, og det er bl.a. én af årsagerne til, at et arbejde på Nordsøen for mange er meget attraktivt.

Se også: Livet på Nordsøen: - Vi har et fantastisk sammenhold

- Jeg vil gerne fortsætte med at arbejde for Maersk Oil på Nordsøen, indtil jeg skal på pension. Livsstilen er fantastisk. Du arbejder fuldt koncentreret, og så har du fri. Så lægger du arbejdet på hylden, og så starter vi forfra, siger Peter Møller Jensen, der har arbejdet offshore i 10 år.

- Jeg kunne ikke forestille mig at have en anden livsstil. Man kan koncentrere sig om sin karriere, og man kan gøre det intensivt. Jeg kan dyrke mit job 100 procent. Jeg har ikke i baghovedet, at jeg burde køre hjem. Og når jeg så er hjemme, er jeg der 100 procent. Jeg laver meget med mine børn, når jeg er hjemme. Der er ikke andet end fordele ved at arbejde på denne måde. Det er sundt at savne. Jeg håber ikke, jeg kommer til at arbejde anderledes, end jeg gør nu, siger 35-årige Simon Larsen, der er gift og har to børn på to og fire år.

Læs mere om livet på Nordsøen i en artikel-serie, som løber over de kommende dage.