Håndværkerne jubler: Bodil er en tidlig julegave

Bodil har sat landets håndværkere på overarbejde, og det skønnes, at stormen samt oversvømmelserne vil betyde en ekstra omsætning på syv milliarder kroner

Bodil vil formentlig betyde en meromsætning på syv milliarder kronerFoto: Per Rasmussen
Bodil vil formentlig betyde en meromsætning på syv milliarder kronerFoto: Per Rasmussen

For en uge siden blev Danmark som bekendt ramt af en voldsom storm, der fik det yndige pigenavn Bodil.

Mange ønskede nok den kære Bodil et vist sted hen, men her en uge efter lader det til, at håndværkerne kan klappe i deres små hænder og glæde sig over, at Bodil har bragt dem en tidlig julegave i år.

Tage er ødelagt, huse er faldet sammen, kældre er oversvømmet, og det betyder, at håndværkerne er kommet på overarbejde.

- Mere end 60 procent af de opgaver, vi får er hasteopgaver. Der er ingen tvivl om, at vores håndværkere har rigtig travlt og har svært ved at prioritere alle de her opgaver. Nogle opgaver skal de ud til så hurtigt som muligt og lappe lidt på for så senere at komme tilbage, og så er der andre opgaver, som er mere akut. Det er en julegave før tid for vores håndværkere, fordi december normalt er en måned med meget lav aktivitet, siger Maria Carlsen fra 3byggetilbud.dk til Ekstra Bladet.

Se også: Bodils ofre: Få dobbelt håndværkerfradrag i 2014

Et utaknemmeligt tidspunkt
Selvom håndværkerne de næste måneder kan se kronerne tikke ind på bankbogen, ville mange sikkert ønske, at Bodil havde meldt sin ankomst på et andet tidspunkt.

- Lige nu er årstiden imod hasteopgaverne. Det er f.eks. ikke sæson for at lave tag, og man ved ikke, om der pludselig kommer nedbør eller sne. Håndværkerne tager stadig ud og forsøger at lave det, og så håber man på, at der ikke pludseligt kommer sne. Håndværkerne kan kun afvente og håbe, at vejrguderne er med dem. De arbejder på højtryk, siger Maria Carlsen.

Se også: Her får du det højeste håndværkerfradrag

En gigantisk, økonomisk gevinst
Hos Dansk Byggeri oplever man også, at Bodil har sat gang i omsætningen. Da der kun er gået en uge, siden stormen og efterfølgelde oversvømmelser ramte landet, er det endnu for tidligt at komme med et præcist bud på, hvad uvejret vil betyde for omsætningen, men der kan ikke være tvivl om, at Bodil vil betyde en kæmpe meromsætning for landets håndværkere.

- Vi har nogle historiske tal, som vi laver beregninger ud fra. Stormen fra januar 2005 var på nogenlunde samme niveau, som den storm vi havde i sidste uge, og med oversvømmelserne oveni betyder det formentlig, at meromsætningen vil komme til at ligge på cirka syv milliarder kroner. På dette tidspunkt drosler man normalt ned i byggebranchen på grund af vejret, så i stedet for at sende folk hjem, vil man fastholde dem i arbejde, og der vil komme rigtig meget ekstra arbejde i forbindelse med Bodil. De næste tre måneder vil der være en pæn aktivitet i forhold til, hvordan det plejer at være på denne tid, siger Finn Bo Frandsen, der er chefanalytiker hos Dansk Byggeri.

Se også: Sådan udnytter du håndværkerfradraget