Derfor kan vi godt lide et ordentligt nytårsknald

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt. Læs her, hvordan du får dig et ordentligt nytårsknald

Læs her, hvordan du får dig et ordentligt nytårsknaldFoto: Rasmus B. S. Hansen
Læs her, hvordan du får dig et ordentligt nytårsknaldFoto: Rasmus B. S. Hansen

Om nøjagtig to uger er det som bekendt nytårsaften, og der skal i den forbindelse knaldes i stor stil over hele landet.

Fyrværkeriesalget er ikke for alvor skudt i gang endnu, men de danske forbrugere plejer at gå målrettet efter én bestemt vare, når der skal lægges fyrværkeri i indkøbskurven.

- Batterierne er det, der er det største aftræk på. De er det mest populære stykke fyrværkeri. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Og når det så er sagt, skal man ikke glemme raketterne. Det er stadig et unikt stykke fyrværkeri, der har en helt speciel effekt, når den stiger op på himlen. Den enkelte buket i raketten er større, end den er i et batteri, og derfor er raketten en unikt produkt, siger fyrværker Gunnar B. Knudsen fra Højen & Magic, der siden 2006 har stået for fyrværkeriet i Tivoli.

- Ham, der tænder batteriet, kan selv komme tilbage og nyde fyrværkeriet. Det er lidt sværere med en raket. Der er man selv på vej væk, når den går af. Man skal jo på sikkerhedsafstand, og det kan man nå at komme, når man fyrer et batteri af, som har en aftændingstid på mellem 30-40 sekunder, siger Gunnar B. Knudsen.

Se også: Forsikringen dækker ikke din fyrværkeriskade

Pas på!
Selvom fyrværkeri gerne skulle være en smuk oplevelse, går det hvert år galt for en lang række fyrværkeri-glade danskere. Derfor er det vigtigt at pointere, at man skal være yderst varsom, når man skyder af.

- Det kan ikke siges tydeligt nok. Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed. Man skal bruge briller og stormtændstikker. En almindelig lighter har det med at gå ud, så den skal man holde sig fra. Ved stormtændstikker får man tændt sit fyrværkeri hver gang. De små skal også have briller på, og de skal have høreværn på, så de ikke bliver bange, siger Gunnar B. Knudsen, der har en klar formodning om, hvorfor mange er betaget af fyrværkeri.

Se også: Farligt fyrvækeri solgt som lovligt

- Det fantastiske ved fyrværkeri er overraskelsesmomentet. Fyrværkeri er en voldsom oplevelse, og vi mennesker bliver tiltrukket af ting, der er så voldsomme, at de er frygtindgydende. Vi kan godt lide noget, der er ud over det sædvanlige. Vi ved ikke, hvad der sker, men alligevel får vi en skide god oplevelse. Mange tror, de køber en kasse med 36 rør i, men de køber faktisk en oplevelse, siger Gunnar B. Knudsen, der i disse tider er ved at lægge sidste hånd på nytårsshowet, som løber af stablen i Tivoli den 31. december klokken 21.45.

Se også: T. Hansen trues med fyrværkeri-stop