Dovne lærlinge: 'Skal vi ikke kun arbejde til klokken tolv?'

Unge har svært ved at vænne sig til at være på arbejdsmarkedet, og nogle har en helt forkert opfattelse af, hvor mange timer en arbejdsuge er på

Mange unge har en forkert opfattelse af arbejdsmarkedet, og nogle tror, at en normal arbejdsdag kun varer til klokken 12Foto: Jan Dagø
Mange unge har en forkert opfattelse af arbejdsmarkedet, og nogle tror, at en normal arbejdsdag kun varer til klokken 12Foto: Jan Dagø

Unge mennesker har svært ved at vænne sig til tanken om at skulle være på arbejde i otte timer, og mange har derfor problemer med at opfylde de krav, der bliver stillet, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

- Vi har oplevet nogle få elever, som synes, at en syv eller otte timers arbejdsdag bare er for meget, for det har de ikke prøvet før, siger formanden for de danske erhvervsskoler og direktør hos EUC Vest i Esbjerg, Peter Amstrup ifølge dr.dk.

På job til klokken 12
Nogle af de unge har en helt forkert opfattelse af, hvad det vil sige at have et job, og ifølge formanden er der også en del unge, der har en helt forkert opfattelse af, hvor mange timer en normal arbejdsuge er på.

- Vi har eksempler på elever, der har henvendt sig og sagt, at vi var nødt til at tale med mester og fortælle ham, at de altså ikke kunne arbejde længere end til klokken 12. Og så må vi fortælle eleverne, at sådan fungerer arbejdsmarkedet ikke, siger Peter Amstrup.

Lunt hos mor og far
De unge er vant til, at mor og far varter dem op, og det kan være en af grundene til, at de har svært ved at vænne sig til at arbejde.

- Jeg tror faktisk, at de er bange for at komme ud af deres trygge rammer hjemme hos mor og far. Derhjemme er det jo lunt og trygt. Men når man kommer ud som håndværker, så kan det jo altså godt være mørkt, koldt og vådt. Og den har de svært ved at overskue nogle af dem, siger Peter Amstrup.