Håndskrevne kørebøger er farlige

Også når det gælde kørebøger er det værd at lade teknologien lette hverdagen og sikre, at alt går rigtigt til i forhold til SKAT

(Modelfoto: Colourbox)
(Modelfoto: Colourbox)

Med papir og blyant er det stort set umuligt at føre bevis for, at virksomheden og den ansatte overholder kørebogs-reglerne hos SKAT. Reglerne hos SKAT er soleklare, der er omvendt bevisførelse.

'Omvendt bevisførelse' betyder, at du er en skattesynder, indtil du selv har bevist det modsatte.

LÆS OGSÅ: Kommune underskriver rekordkontrakt

Modtager du som ansat skattefri kørselsgodtgørelse, skal du entydig kunne dokumenterer den erhvervsmæssige kørsel. Din arbejdsgiver skal samtidig have godkendt kørebogen. Er SKAT bare en lille smule uenige, betragtes det udbetalte beløb som indkomst og beskattes.

LÆS OGSÅ: TV: Dinglende mand i fuld fart

Sådan føres kørselsregnskabet
Du skal notere al erhvervsmæssig kørsel. For at sikre mest mulig skattefri kørselsgodtgørelse eller fradrag for erhvervsmæssig kørsel, skal du også notere kørsel mellem bopæl og arbejdsplads, selv om denne kørsel ikke altid er erhvervsmæssig. Det er yderst formalistisk, men følg vejledningen nøje, ellers får du problemer med SKAT:

Dit navn, eks.: Jens Jensen, dit person nummer, eks: 011201-2010

Hvad stod kilometer tælleren på da du startede hjemmefra?

Hold orden
I løbet af dagen skal du løbende notere kilometer tælleren, ligesom du skal udregne km ved kørsel fra arbejdssted til arbejdssted. I alt, hvor mange km du har kørt på den enkelte tur og opsummere for hele dagen.

LÆS OGSÅ: Du kan stadig nå at få håndværkerfradrag

Al kørsel mellem bopæl og første arbejdsplads samt kørsel mellem sidste arbejdsplads og bopæl skal noteres særskilt på en linje. Kører du fra arbejdspladsen videre ud til forskellige arbejdspladser dagen igennem, skal du notere kilometertælleren, når du begynder den erhvervsmæssige kørsel (første arbejdsplads), og når den erhvervsmæssige kørsel slutter på dagen (sidste arbejdsplads).

Har du flere besøg undervejs, skal du notere disse besøg i den kørte rækkefølge. For en god ordens skyld, husk at notere kilometertælleren – hver gang

Vær omhyggelig
Husk, når det gælder erhvervsmæssig kørsel, så skal du bruge den korteste afstand i km. Sidst, men ikke mindst, skal du notere formålet med den erhvervsmæssige kørsel. Skriver du alene "kundebesøg" er det den direkte vej til, at SKAT udskriver en stak girokort.

FIK DU SET: Printer Terminator-hånd til handicappet femårig

Når måned er slut skal du opsummerer al erhvervsmæssig kørsel og din arbejdsgivers skal godkende regnskabet. Modtager du skattefri kørselsgodtgørelse, skal du også holde styr på det samlede antal km i året. For når du rammer 20.000 km falder kilometersatsen.

Du skal være ekstrem omhyggelig, for det er alene op til dig, at sandsynliggøre rigtigheden af indholdet i kørebogen. Så det går ikke, at du efterfølgende prøver at rekonstruerer din kørebog med Googles map og din hukommelse. Du bliver fanget af SKAT, som kræver af den faktiske kørsel skal løbende registreres i kørebogen hver dag.

Vær ærlig overfor dig selv
Du får aldrig styr på den håndskrevne kørebog, så der er ingen grund til at løbe risikoen. Udnyt teknologien og få installeret en elektronisk kørebog i bilen. Investeringen og det månedlige abonnement betaler sig straks ind, både i sparet tidsforbrug og alene det, at du husker alle turene.

FIK DU SET: Ond joke: Sprænger kollega i luften

Med en elektronisk kørebog fra ABAX, er dokumentationen automatisk på plads. Alle ture er logget automatisk, så virksomheden har en 100 pct. automatisk kørebog og dermed 100 pct. dokumentation til SKAT på alle biler. Du har styr på hvor bilen er, ABAX gemmer al data i 10 år. 5 år længere end SKAT kræver.

De mange data kan enten samkøres med firmaets regnskabssystem, eller der kan udprintes en kørebog på nettet, klar til kontrol og underskrift. Den uoverskuelige administrative opgave er blevet langt mere overskuelig, hvad enten du er på PC, tablets eller på din smartphone.Flg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere