På gale vej med sociale klausuler

Byrådet i Odsherred har valgt, at kommunen skal skaffe flere lærepladser til byens unge ved at indføre sociale klausuler over for lokale virksomheder. Men resultatet bliver i stedet mere bureaukrati, lyder advarslen fra Dansk Byggeri

(Foto: Carsten Andreasen)
(Foto: Carsten Andreasen)

Læs også:

Se også: Test: Høvl begejstrer gammel cirkushest

Det er positivt, at de lokale politikere gerne vil gøre noget for, at alle unge i Odsherred uden læreplads får hjælp. Men sociale klausuler er en forkert og bureaukratisk vej at gå.

Det mener Dansk Byggeri.

- Sociale klausuler får nogle virksomheder til at tøve med at ansætte lærlinge, fordi de venter med at ansætte, til de har vundet en opgave. Og ofte ansættes eleven kun i den periode, som opgaven varer. Der kan hurtigt gå lærepladser tabt på den måde. Derudover medfører sociale klausuler en masse papirarbejde, siger regionskonsulent for Dansk Byggeri Vestsjælland, Mads P. Gede.

Generelle sociale klausuler, som Odsherred Kommune foreslår, er formentlig slet ikke lovlige, fordi de ikke knytter sig til en bestemt opgave.

I stedet anbefaler Dansk Byggeri, at Odsherred indgår en partnerskabsaftale, hvor kommunen, erhvervsskolerne og Dansk Byggeri samarbejder om af frivillighedens vej at finde flere praktikpladser.

Læs også:

Se også: Malerbranchen maler med dystre farver i 2013

56 praktikpladser
- Når virksomhederne selv kan tilrettelægge, hvornår de har mulighed for at tage lærlinge, så strækker de sig langt for at hjælpe med at finde lærepladser til alle.

- Med partnerskabsaftaler får vi fat i al byggeaktivitet i kommunen, og ikke kun den kommunalbestyrelsen sætter i gang. Samtidig undgår man, at en lærling kommer til at lave én og samme arbejdsopgave i hele sin læretid, hvis nu firmaet har vundet en opgave med udskiftning af 700 vinduer, siger Mads P. Gede.

Dansk Byggeri har indgået partnerskabsaftaler med 16 kommuner, og resultaterne er positive. En af dem er Herlev, hvor der på to år er oprettet 56 praktikpladser.

- Herlevs størrelse taget i betragtning, så er det et ret flot resultat. Jeg håber, at Odsherred er villig til at prøve samme model som f.eks. Herlev. Vores erfaring er i hvert fald, at partnerskaber og frivillighed virker bedre end sociale klausuler og tvang, siger Mads P. Gede.

Læs også:

Se også: Ny undersøgelse: Elektrikere skal have god fysik

Kilde: Mestertidende.dk

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere