Ingen vej uden om de digitale årsrapporter i 2013

Langt de fleste danske virksomheder skal i 2013 aflevere deres årsrapport digitalt. Er virksomhederne ikke klar til det, risikerer de bøder og i værste tilfælde tvangsopløsning

De små og mellemstore selskaber i regnskabsklasse B, som tæller godt 190.000 af de lidt over 200.000 virksomheder i Danmark, skal i 2013 indberette deres årsrapport digitalt til Erhvervsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: NCC scorer milliardkontrakt

For virksomhederne er der god grund til at forberede sig, så de ikke risikerer at stå i sidste øjeblik uden mulighed for at aflevere en digital årsrapport, påpeger Danske Erhverv og FSR – danske revisorer. En manglende digital indberetning kan nemlig resultere i en bøde og i værste tilfælde en tvangsopløsning af virksomheden.

- Det er ikke nyt, at indberetninger til det offentlige bliver digitale. Men i forhold til årsrapporterne er det vigtigt at være opmærksom på, at digitaliseringen her ikke kun omfatter afleveringen af årsrapporten.

FIK DU SET: Blokerer du min truck? Her er en jernstang!

Afleveringsvalg
Årsrapporten skal også indsendes i det elektroniske regnskabsformat XBRL eller indtastes "manuelt" via Erhvervsstyrelsens indtastningsløsning – ellers tæller det ikke som afleveret. Det er altså ikke nok blot at sende en mail med en pdf eller en indscannet kopi af papir-årsregnskabet, siger faglig direktør i FSR – danske revisorer Michael Rugaard.

SE ELLER GENSE: Fyldte sportsvogn med lort som hævn over kæreste

For at være i stand til aflevere årsrapporten digitalt skal virksomhederne dermed vælge, om de vil anskaffe it-systemer, der kan danne regnskabet i XBRL-formatet, eller om de vil bruge tid på den manuelle indtastning. Og det er ikke en mulighed blot at gøre, som man plejer.

- Hvis man ikke afleverer sit regnskab efter reglerne, har Erhvervsstyrelsen mulighed for at give bøder, og bøden vokser des mere virksomheden overskrider afleveringsfristen. I sidste instans kan styrelsen påkræve, at der leveres et regnskab i det korrekte format. Sker det ikke, kan de bede skifteretten om at tvangsopløse virksomheden, siger Michael Rugaard.

Stiller også krav til Erhvervsstyrelsen
Digitaliseringen af regnskaberne stiller også krav til Erhvervsstyrelsen, der skal sørge for, teknikken til at håndtere de mange digitale oplysninger er på plads. De digitale regnskaber er allerede begyndt at tikke ind, og meldingen fra styrelsen er, at det har forløbet fint.

FIK DU SET: Her synker splinterny boreplatform

- Set i forhold til det samlede billede, er det en meget lille del af den samlede mængde styrelsen har set indtil videre. Når vi i år kommer hen til maj og juni, skal styrelsen modtage mere end 100.000 regnskaber. Det kræver, at styrelsen har styr på systemerne, hvis det skal forløbe glat, siger Ulla Brandt, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Også store virksomheder
En række større virksomheder i regnskabsklasse C skal også indberette regnskabet digitalt allerede i løbet af 2013. Her siger reglerne, at klasse C virksomhederne skal aflevere årsrapporter med balancedato efter 31. december 2012 digitalt.

De fleste klasse C-virksomheder har regnskabsår, som følger kalenderåret – dvs. at de har balancedato den 31. december, og de kan derfor aflevere 2012-regnskabet på papir. Men C-virksomheder, som kører med skæve regnskabsår, skal dog forberede sig på, at næste årsrapport skal afleveres digitalt allerede i 2012.

SE LIGE HER: Pivfrække pinup-piger til DM i makeup

De børsnoterede virksomheder, som har de mest omfattende regnskaber, er de sidste, som skal digitalisere årsrapporten. De skal forberede sig på at aflevere årsrapporter med balancedato efter 31. december 2013 digitalt.

Konsekvenserne ved ikke at aflevere årsrapporten rettidigt;
1) Erhvervsstyrelsen udsender en påkravsskrivelse og giver en frist på 8 dage til at få indsendt årsrapporten uden yderligere sanktioner

2) Efter de 8 dage løber der strafafgifter på, som skal betales af hvert medlem af den øverste ledelse. Afgiften kan max. udgøre 3.000 kr. pr ledelsesmedlem

3) Hvis årsrapporten ikke indsendes inden 4 uger fra påkravsskrivelsens datering, kan Erhvervsstyrelsen uden yderligere varsel bede Skifteretten om at tvangsopløse virksomheden

Kilde: Mester TidendeFlg Ekstra Bladet Hndvrkeren p Facebook!Følg Ekstra Bladet Håndværkeren på Facebook!Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere