Verdens værste job: Ekstremt børnearbejde

Dette afsnit af serien om de mindst misundelsesværdige arbejdspladser handler om bomuldsopsamlere

Her er et par heldige drenge i 1840'ernes USA, der har overlevet længe nok til at avancere til jobbet som 'tråder'. (Foto: Polfoto/ Corbis)
Her er et par heldige drenge i 1840'ernes USA, der har overlevet længe nok til at avancere til jobbet som 'tråder'. (Foto: Polfoto/ Corbis)

Under den industrielle revolution i 18. og 19. århundrede var det ikke ualmindeligt, at man på de kolossale bomuldsspinderier i Europa og USA anvendte små børn helt ned til 4-års alderen til at arbejde på fabrikkerne.

BLANDT DE ABSOLUT værste børne-job var bomuldsopsamler. De var absolut lavest i væveriets hierarki og havde til opgave at rende rundt og indsamle bomuld, som fløj af den mekaniserede væv under produktionen. Opsamlingen foregik under de gigantiske og voldsomt vibrerende væve, hvor de også havde til opgave at fjerne støv og olie fra maskineriet.

De unge indsamlere skulle time deres bevægelser nøje for ikke at blive fanget og komme voldsomt til skade.

Børnene kunne sagtens miste en finger, hånd eller deres liv, hvis det gik galt. En samtidig kilde beskriver børnene med det hæslige job som 'i en konstant tilstand af angst og bestandig rædsel'!

DEN ENGELSKE FORFATTER Frances Trollope beskriver i sin bog 'Michael Armstrong: Factory Boy' fra 1840 sit møde med en opsamler: 'En lille pige på ca. syv år, der arbejdede som bomuldsopsamler, var sat til, uden indlagte pauser, at samle bomuldsfragmenter op fra gulvet (...) uheld sker ofte, og mange er de lyse lokker, der voldsomt er flået fra barnets hovedbund'.

OPSAMLERNE VAR OFTE forældreløse børn, der blev 'adopteret' af fabriks-ejere, som så kunne bruge børnene som regulære slaver. En typisk arbejdsdag for en opsamler var 14-16 timer, og pauser eller synlig træthed blev mødt med tørre tæsk. Når børnene fyldte otte år, kunne de avancere til 'tråder', altså en person, der var ansvarlig for konstant tråde den enorme væv – hvis de overlevede så længe.

Seneste Nyt
Mest læste
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen