Byggeri til sød musik

Mere end 200 håndværkere knokler for at give Aalborg nyt koncerthus

Den store koncertsal i Musikkens Hus kan rumme op til 1200 personer. (Foto: Tove Koch)
Den store koncertsal i Musikkens Hus kan rumme op til 1200 personer. (Foto: Tove Koch)

Skidt med finanskrisen, siger de tilsyneladende i Aalborg. For i den nordjyske hovedstad har håndværkere travlt med at udvide havneområdet.

Den 31. maj 2010 tog blandt andre Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen, det første spadestik til Musikkens Hus i Nordjylland, der egentligt skulle have stået klar allerede i januar 2013, men på grund af bl.a. udfordringer med grundvandet er projektet forsinket.

Musikkens Hus skal være Nordjyllands internationale koncertarena, og med et areal på 20.000 kvm og i alt otte etager får nordjyderne plads nok.

Læs også: Solcellekrig på vej

Huset kommer blandt andet til at indeholde en koncertsal med plads til 1300 gæster og tre mindre sale med plads til i alt 600.

Projektet har ikke været helt billigt – over 780 millioner kr. har det kostet at være kulturel.

Lige nu arbejder 210 håndværkere fra forskellige entreprenørfirmaet, som for eksempel MT Højgaard A/S, H. S. Hansens Fabriker A/S og Arkil A/S hårdt på at få bygningen færdig til efteråret, hvor Musikkens Hus skal stå klar til indvielse.

Et koncerthus fra bunden
Eftersom koncerthuset skal bygges op helt fra bunden, er der alt fra blandt andet elektrikere, betonarbejdere og malere til it-teknikere på den store byggeplads, der har mødt sin del af udfordringer undervejs.

– Hele projektet blev forsinket, fordi vi skulle rense grunden op efter det kraftværk, der lå her før. Vores målinger viste, at muren, vi skulle fjerne, var en halv meter bred. I stedet viste det sig, at den var fire-fem meter bred, hvilket forsinkede os en del, forklarer Bent Frank, bestyrelsesformand for Fonden Musikkens Hus.

Forsinkelserne har dog ikke tørret smilet af de involverede, og projektet har især gjort mange nordjyske håndværkere glade.

Læs også: Det lysner for solcelle-ejerne

– Det har haft stor betydning for håndværkerne heroppe. Der har været mange tusind mennesker inde omkring projektet. Musikkens Hus har skaffet fast arbejde til alle slags håndværkere igennem de sidste tre år, men især til jord- og betonarbejdere og tømrere, siger Reidar Kogstad, formand for 3F's byggegruppe i Aalborg.

Limfjorden blev grå
Det har alt i alt været et omfattende projekt at omdanne den grå betonhavn til et musikalsk paradis.

I august 2010 var det nødvendigt for entreprenørerne at sænke vandstanden i undergrunden i det område, hvor håndværkerne gravede ud til en tre-etagers kælder, der skal indeholde de tre mindre koncertsale. Det betød, at grundvandet blev pumpet op og ledt ud i Limfjorden gennem risleanlæg. Det resulterede i gråt vand i Limfjorden, eftersom vandet hev fine lerpartikler med sig ud. Heldigvis var det ikke farligt hverken for miljø eller mennesker.

Læs også: Ny hjemmeside: Vurdér din håndværker

– Det var sådan set ikke noget, vi ikke havde forventet. Der er store udfordringer hver dag, men sådan er det bare, når man bygger et koncerthus fra bunden med en stor, international arkitekt bag tegnebrættet, siger Bent Frank.

Han regner med, at tidsplanen ikke skrider yderligere, så huset står klart i efteråret 2013.

Internationalt design
Det er det internationalt anerkendte østrigske arkitektfirma COOP HIMMELB(L)AU, som står bag designet af Musikkens Hus. Før deres tur til Aalborg har firmaet blandt andet stået bag Den Europæiske Centralbank Musée des Confluences (Kundskabens Museum) i Lyon, Frankrig.

– Det var ikke tilfældigt, at det blev Coop Himmelb(l)au, der vandt arkitektkonkurrencen. Arkitektfirmaet har skabt et hus i verdensklasse, som vi glæder os rigtig meget til at vise frem. Musikkens Hus har været længe undervejs, men det har så absolut været værd at vente på, siger Aalborgs Borgmester Henning G. Jensen.

Både borgmesteren og bestyrelsesformand forventer, at det kulturelle tiltag vil få stor betydning for både Aalborg og regionen i det hele taget.

– Det er min opfattelse, at Musikkens Hus kommer til have en stor indflydelse på kulturlivet i Nordjylland. Det kommer til at præge Aalborg på en god måde, siger Bent Frank.

Og han er ikke den eneste, der er af den opfattelse. Musikkens Hus finansieres blandt andet af Realdania, Aalborg Kommune samt af de af Komiteen til rejsning af Musikkens Hus indsamlede midler.

Læs også: Boom i antallet af små byggefirmaer

– I Aalborg har vi en god tradition. Vi prioriterer musik og kultur rigtig højt og har meget at byde på. Med Musikkens Hus får kulturen et ekstra løft, da vi her får et hus, som både kan rumme mange kunstnere, der ikke helt er plads til i dag, og et hus, som det bliver helt fantastisk at besøge, siger Henning G. Jensen

Musikkens Hus er blot ét blandt mange nye tiltag på den aalborgensiske havnefront. Planen er at gøre havnen til et nyt byrum med tilbud til alle.

Derfor er der blandt andet bygget et havnebassin, som åbnede i 2011, og det gamle kraftværk Nordkraft er blevet renoveret og omdannet til kulturhus.

– Aalborgs havnefront har igennem de seneste år gennemgået en total forvandling. Tidligere var havnefronten og byen meget adskilte, og de færreste opholdt sig nede ved vandet. I dag er det helt anderledes. Havnefronten er blevet en del af byen, og hver dag er der aktiviteter og mennesker, som nyder at færdes ved Limfjorden. Havnefronten er i dag et stort aktiv for Aalborg og jeg er stolt af, det har udviklet sig til et rekreativt og fantastisk sted, siger Henning G. Jensen.

Læs også: Endelig grabbe til minigravere

Læs også: Metro-forsinkelse koster kassen