Byggebranchen har brug for koordinatorer

Ny uddannelse skal lære håndværkere om ledelse, logistik og kommunikation

Ventetid pga. dårlig koordinering giver måske hyggelige pauser, men også frustration og røde tal på bundlinien. Foto: Jens Dresling
Ventetid pga. dårlig koordinering giver måske hyggelige pauser, men også frustration og røde tal på bundlinien. Foto: Jens Dresling

Ikke så sjældent oplever Michael E. Anker og hans medarbejdere i tømrer- og snedkerfirmaet E. Anker&Søn, at de må stå og vente på byggepladsen. Vente på, at der er nogen, der vender tilbage, at de rigtige materialer bliver leveret, eller at en håndværker fra et andet fag dukker op.

- Det, der sker i hverdagen, er, at vi ikke kan komme videre pga. misfortolkninger i tegningerne eller andet, og så tager det tid at få fat i de rigtige personer. På den måde er der masser af spildtid. Hvis vi står 4-5 mand og venter, bliver det til mange timer trukket ud af økonomien i en virksomhed, siger Michael E. Anker.

Byggebranchen har generelt brug for et uddannelsesløft

Han mener, at ventetiden opstår, fordi processerne ikke er godt nok koordineret, og derfor hilser han den nye uddannelse velkommen:

- Det er en alle tiders idé at oprette en byggekoordinator-uddannelse, for inden for byggeriet er der meget spildtid, der opstår, når der skal koordineres mellem mange forskellige faggrupper. Det vil kunne skabe en meget bedre bundlinje for virksomhederne, hvis der er én, der er ansvarlig for at koordinere.

Se også: Dansk Byggeri: Kreditkrisen er ikke løst endnu

To-årig uddannelse

Uddannelsen som byggekoordinator bliver udbudt fra efteråret 2014 på fire af landets erhvervsakademier og er en to-årig su-berettiget fuldtidsuddannelse. Byggekoordinatoren bliver mellemleder og kan specialisere sig inden for enten virksomhedsdrift, bæredygtighed eller entrepriseledelse.

- Byggebranchen har generelt brug for et uddannelsesløft. Kun 10 pct. i branchen har en videregående uddannelse, og det er ikke nok. Det, vi håber sker over tid, er, at vi får bedre processer, mindre spildtid, bedre samarbejde og dermed løft for arbejdsmiljøet, siger Sidse Frich Thygesen, chefkonsulent i Dansk Byggeri, om baggrunden for at udbyde den nye uddannelse, som er lavet i samarbejde mellem Dansk Byggeri, Teknisk Landsforbund og de fire erhvervsakademier.

Mere kompleks branche

Behovet for byggekoordinatorer har været der længe, men er blevet endnu større pga. branchens udvikling, påpeger hun:

- Der er et øget behov for mere kompetence i byggebranchen, fordi byggeprocesserne, udbuddene og kravene bliver mere komplicerede. Det er blandt andet pga. det øgede fokus på energireduktion i bygninger. Der kommer mere lovgivning, så det bliver mere komplekst.

Desuden nævner hun, at det øgede pres på produktiviteten gør, at man må se på, hvor man kan optimere.

- Og det er netop det byggekoordinatorerne kan, siger hun.

Michael E. Anker er enig i, at behovet for koordinatorer er blevet større i takt med, at alting skal gå stærkere:

- Når hjulene går hurtigere og hurtigere, og tidsplanerne bliver strammere, er det et problem at følge med, hvis processerne ikke er ordentligt koordineret, siger han.

Adgangskravet til byggekoordinatoruddannelsen er en håndværksuddannelse eller en studentereksemen.

Se også: Videreuddannelse giver lønhop til håndværkere Videreuddannelse giver lønhop til håndværkere