Virkelighedens karteller

Den biografaktuelle fim ’Kartellet’ handler om en af håndværkerbranchens skyggesider - men det er ikke kun på det store lærred, at karteldannelser finder sted

Anders W. Berthelsen er kommet i noget af en kattepine, efter han har overtaget farens firma i filmen ’Kartellet’. Foto: Fra Filmen
Anders W. Berthelsen er kommet i noget af en kattepine, efter han har overtaget farens firma i filmen ’Kartellet’. Foto: Fra Filmen

- Som det ser ud lige nu, kan det komme til at gå rigtig, rigtig galt for både dig og din familie.

Sådan lyder en replik fra den biografaktuelle film ’Kartellet’, hvor Anders W. Berthelsen spiller hovedpersonen, entreprenør Lars Helbo, der ufrivilligt bliver hvirvlet ind i karteldannelser, da han underbyder nogle konkurrerende virksomheder. Filmen er skrevet af instruktør Charlotte Sachs Bostrup og filmfotograf Henrik Kristensen og tager udgangspunkt i en række sager fra Bagmandspolitiet, også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Se også: Håbefulde håndværkere tror på bedre tider

- Det har været vigtigt for os at have kontakt til Bagmandspolitiet, fordi det har givet os en høj grad af troværdighed, fortæller Henrik Kristensen, der med filmen har ønsket at kombinere underholdning med nogle politiske budskaber og skabe debat om et aktuelt samfundsproblem.

Som det ser ud lige nu, kan det komme til at gå rigtig, rigtig galt for både dig og din familie

Blandt de virkelige sager er elkartellet fra 1998 og vvs-kartellet fra 2005, som henholdsvis Erik Andersen og Brian Hetland var involveret i. De har siden stået frem og fortalt deres historie for at gøre opmærksom på problemet.

- Filmen er inspireret af både deres og andres historier, og de var begge to meget berørte, da de så den. De følte hver især, at det var deres egen historie, der blev fortalt, siger Henrik Kristensen.

Højaktuelt emne

Selv om ’Kartellet’ er baseret på historier, der går flere år tilbage, er filmen stadig højaktuel. Siden 2011 har Bagmandspolitiet sigtet 33 storkøbenhavnske virksomheder ud af indtil videre 46 mistænkte i sagen, der kaldes byggekartellet, som lader til at blive den mest omfattende kartelsag i danmarkshistorien. Ifølge Peter Langkjær, kontorchef ved Center for Efterforskning og karteller (EKA) under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, er det vigtigt at få sat en stopper for karteldannelserne.

Der er ingen, der ved, hvor udbredt fænomenet er. Men der dukker nogle sager op engang imellem, så vi ved, at de er der

- Karteldannelser går ud over os alle sammen. Dig og mig og skatteborgerne. I første omgang går det ud over den forbruger, der står som kunde, men det har også en effekt på samfundet, fordi karteller giver slap konkurrence, hvilket giver mindre vækst, fortæller han. Desværre er karteller af sagens natur ikke sådan lige at opdage. Det kræver, at der er nogen, der tør stå frem.Peter Langkjær er kontorchef ved Center for Efterforskning og karteller. Foto: PR
Peter Langkjær er kontorchef ved Center for Efterforskning og karteller. Foto: PR


- Der er ingen, der ved, hvor udbredt fænomenet er. Men der dukker nogle sager op engang imellem, så vi ved, at de er der, siger Peter Langkjær og fortsætter:

- Vi er afhængige af, at nogen fortæller noget. Enten medarbejdere, involverede, som selv har deltaget eller andre, der kender til karteller. Vi har en lov, der gør det muligt enten at gå helt fri eller få rabat, hvis du er den første, eller blandt de første, der melder et kartel, siger han.

Sagen om byggekartellet er lige nu i sidste fase af efterforskningen, og Bagmandspolitiet forventer at sætte gang i de første to prøvesager i løbet af foråret.

---

Sådan kommer du ud

1. Kontakt din advokat

2. Ring til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 93 94 95

Henvendelser behandles med fuld diskretion.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, kfst.dk

---

Sådan straffes karteller

Den 1. marts 2013 blev konkurrenceloven ændret, så personer nu risikerer op til seks års fængselsstraf, mens virksomheder får en bødestraf.

Er man den første til at henvende sig til myndighederne, kan man ansøge om at gå helt fri af straf. Er man ikke den første, behandles ens ansøgning automatisk som en ansøgning om strafnedsættelse.

---

De tre største kartelsager i håndværkerbranchen

1998: Elkartellet

I 2005 blev 220 danske virksomheder idømt bøder på i alt 26 mio. kr.

1998: Rørkartellet

Syv virksomheder blev idømt bøder på i alt omkring 600 mio. kr. Tre af virksomhederne vedgik desuden at betale 150 mio. kr. i erstatning.

2005: Vvs-kartellet

Flere end 100 danske vvs-virksomheder var involveret i vvs-kartellet, der blev afsløret i 2005. På grund af forældelsesfristen på fem år blev ingen dog dømt.

---

Er du med i et kartel?

Kan du svare ja til ét af nedenstående spørgsmål, er du med i et kartel.

Taler du med dine konkurrenter om:

Hvem af jer der afgiver bud, eller hvem af jer der skal vinde?

Hvordan I fastsætter priser og rabatter?

Hvordan I deler markedet eller kunderne imellem jer?

Eller har du været med, mens andre talte om ovenstående – uden at du selv sagde fra?

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, kfst.dk

1 af 3 Da Anders W. Berthelsen underbyder kartellet, får han ubudne gæster. Foto: Fra filmen
2 af 3 Kartellet er samlet for at fordele opgaver og aftale kunstige priser. Foto: Fra Filmen
3 af 3 Anders W. Berthelsen er kommet i noget af en kattepine, efter han har overtaget farens firma i filmen ’Kartellet’. Foto: Fra Filmen