Lær fra dig - ta' en lærling

Ekstra hænder i virksomheden og en kompetent generation til at føre håndværket videre? Sådan får du en lærling

Når lærlingen er på skoleforløb, kan du få tilskud, så den tabte arbejdsfortjeneste ikke skal give dig røde tal på bundlinien. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Når lærlingen er på skoleforløb, kan du få tilskud, så den tabte arbejdsfortjeneste ikke skal give dig røde tal på bundlinien. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Når virksomhedskonsulent Jakob Thume starter sin bil, er det oftest for at aflægge visit hos både større og mindre virksomheder. For at være helt præcis er det murere, struktører og brolæggere, han drikker kaffe med, for hans opgave i hverdagen er at få flere lærlinge ud i den virkelige verden.

- De fleste vil vide, hvad det koster at have en lærling, og mange vil også gerne have hjælp til at blive godkendt til formålet, siger han.

Selve godkendelsen sker ved, at mester udfylder et skema med oplysninger om virksomhedens størrelse og typer af opgaver i dagligdagen. Skemaet sendes til det Lokale Uddannelsesudvalg (LUU), som inden for 14 dage godkender firmaet. Hvis det ellers opfylder kriterierne.

Da vi er et lille firma, er det virkelig godt med en ekstra hånd

Det er nemlig vigtigt, at virksomheden har haft en fornuftig drift i mindst et par år. Men størrelsen på virksomheden er ikke så afgørende.

- Det kan sagtens være et lille firma med en murermester, en svend og en arbejdsmand. Det ville være en rigtig god læreplads for en lærling, siger Jakob Thume.Giv din lærling nye udfordringer hver dag, og sørg for, at lærlingen har en mentor, lyder rådene fra Dansk Byggeri. Foto: Joachim Adrian
Giv din lærling nye udfordringer hver dag, og sørg for, at lærlingen har en mentor, lyder rådene fra Dansk Byggeri. Foto: Joachim Adrian


Et af de mindre firmaer, der har taget en lærling, er Murerfirmet Balthervin, der styres af murersvend Kenneth Balthervin. De er kun tre mand inklusive en lærling, og for svenden har forøgelsen i medarbejderstaben været en god ting:

- Det giver selvfølgelig lidt ekstra administrativt arbejde, men da vi er et lille firma, er det virkelig godt med en ekstra hånd, fortæller mureren, der mener, at det er vigtigt at tage ansvar for fremtidens håndværkere:

- I bund og grund handler det om, at der skal være gode folk til at tage over en dag. Uden lærlinge er der jo ikke det. Hvis de kun tager uddannelsen på skolen, får de ikke det samme, som de gør i den virkelige verden. De får blandt andet ikke kundekontakten, fortæller Kenneth Balthervin.

En førsteårs-lærling udløser f.eks. 2200 kr. pr. uge, når vedkommende er i skole

Konsulenten Jakob Thume forklarer, at ikke alle virksomheder kan overskue en elev i hele uddannelsesperioden. Måske fordi de ikke har arbejde nok hele året eller af økonomiske årsager.

- Så råder vi virksomheden til at indgå en kort uddannelsesaftale med en lærling, siger han.

På den måde forpligter virksomheden sig kun til at have lærlingen under sine vinger i et enkelt praktikforløb og et enkelt skoleophold, og lærlingen kan komme med tilskud. En førsteårs-lærling udløser f.eks. 2200 kr. pr. uge, når vedkommende er i skole, og hvis du har en fjerdeårslærling, kan du få op til 3120 kr. i tilskud pr. uge i skoleperioden.

Inden du ansætter

En lærenem, ivrig og dygtig lærling. Det er naturligvis det, du skal gå efter. Undersøg derfor lærlingens karakterer, udtalelser fra folkeskolen og referencer fra fritidsjob. Har lærlingen gennemført grundforløbet, skal du sikre dig, at vedkommende har bestået projektopgaven i grundforløbet mindst med karakteren 2.

Prøvetid

Lærlingen skal have tre måneders prøvetid i din virksomhed, og derfor er det en god idé at holde øje med følgende i de første måneder:

  • Har lærlingen flair for faget?
  • Er han/hun motiveret for at lære og udvikle sine kvalifikationer?
  • Møder lærlingen til tiden og overholder aftaler?
  • Kan han/hun samarbejde og indgå i kunderelationer?
  • Er han/hun i stand til at gennemføre hele uddannelsen?

Aftaletyper

Mesterlære:
Det første år af uddannelsesaftalen foregår i virksomheden, sådan at det praktiske træder i stedet for grundforløbet i skolen. I samarbejde med virksomheden planlægger lærling og skole et personligt uddannelsesforløb med klare delmål for det første år. Herefter fortsætter lærlingen på hovedforløbet som alle andre.

Den traditionelle uddannelsesaftale:
Uddannelsesaftalen kan indgås, allerede inden lærlingen begynder på grundforløbet, undervejs i forløbet eller efter grundforløbets afslutning. Det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar for lærlingen ligger hos virksomheden. Det er derfor også virksomheden, der skal afgøre, om lærlingen kan bestå grundforløbet, hvis det ikke er bestået ved uddannelsesaftalens begyndelse.

Kort uddannelsesaftale:
Du kan indgå en kort uddannelsesaftale med en lærling, som har bestået grundforløbet. Kravet er, at der skal være mindst et praktikforløb og et skoleophold i aftalen. Du kan altid forlænge aftalen eller omdanne til en gængs uddannelsesaftale.

Kombinationsaftale:
Flere virksomheder kan gå sammen om at ansætte en lærling i et uddannelsesforløb. Der skal dog være faste aftaler om, hvornår lærlingen er i hvilken virksomhed. Den virksomhed, som har lærlingen tilknyttet i slutningen af uddannelsesperioden, har ansvaret for, at lærlingen når i mål.

Kilde: Dansk Byggeri