DeWalt skærer igennem

En dur ikke, flere kan ikke stå, og kun en kan vinde. Håndværkeren tester fem multicuttere

Fra venstre mod højre: Makita, Milwaukee, DeWalt, Bosch og AEG. Foto: Andreas Lang Hedegaard
Fra venstre mod højre: Makita, Milwaukee, DeWalt, Bosch og AEG. Foto: Andreas Lang Hedegaard

Der bliver grinet højlydt, som Håndværkeren træder ind på værkstedet i Ballerup hos Rebeccabyg. Her har fire raske svende stået for at udfordre de fem multicuttere i denne test, og tømrerne er nu nået frem til, at AEG's Omni 18 C bedst fungerer som dørstopper. Her bliver der ikke lagt fingre imellem.

Opgaven er ellers simpel nok. Som sædvanlig har Håndværkeren fundet et uafhængigt tømrerfirma, som har fået fem professionelle multicuttere til test over en uge. Testholdet kender ikke noget til priser, og skal udelukkende bedømme maskinerne på baggrund af maskinernes præstationer i arbejdssituationer.

Ingen Fein
Værktøjsfirmaerne har fået frie rammer til testen. Eneste krav er, at testmaskinerne skal være beregnet til professionelle, og at de skal være 18 volts batteridrevne. Således tæller feltet AEG Omni 18 C, Bosch GOP 18 V-EC, DeWalt DCS355M2 18V, Makita DTM51ZJX8 og Milwaukee M18 BMT-421C op til testen.

Der bliver ikke lagt fingre imellem - AEG fungerer bedst som dørstopper ifølge testholdet. Foto: Andreas Lang Hedegaard
Der bliver ikke lagt fingre imellem - AEG fungerer bedst som dørstopper ifølge testholdet. Foto: Andreas Lang Hedegaard
 

Men nu sidder du sikkert og tænker, jamen hov – vi plejer jo ikke at kalde det en multicutter, men en Fein-maskine, fordi det var det tyske firma Fein, som oprindeligt opfandt denne type værktøj. Fein var selvfølgelig inviteret, men valgte at takke nej.

Den varme klinge
Kim Schilling, 33 år, er svend hos Rebeccabyg, og testchef i denne omgang.

- Kigger vi på låsemekanismerne, så er AEG'en irriterende. Du skal bruge en nøgle for at låse den op, og den smider du væk, og så ender du med at bruge bits, og så får du smadret låsemekanismen. I gamle dage havde Fein det system, og det var noget lort, forklarer Kim og fortsætter.

- Bosch har et fint låsesystem, det er en fin og hurtig måde at skifte klinge på. Makita er også fin og hurtig at skifte klinge på, men hvis man ikke får den skubbet helt ind, så kan den sætte sig skævt. Samtidig føles armen til lukkemekanismen, som om den kan gå i stykker, og du skal stå og fedte med klingen, når den skal skiftes.

- Det er et problem, hvis du har arbejdet længe, for så bliver klingen rigtig varm. Så har vi Dewalt. Det er dejlig nemt og hurtigt at skifte klinge, selv om du skal røre ved den.

Ned i skidtet
Kim forklarer, at låsemekanismen er vigtig for mere end bare komfort og nemhed. En af de mange ting, som maskinerne kan, er at slibe, hvilket er praktisk, hvis du eksempelvis er i gang med udlusning på en vindueskarm.

Men flere låsemekanismer er designet sådan, at du skal have slibepapiret af for at kunne sætte eksempelvis en klinge på. Det er irriterende, fordi der så samler sig skidt på bagsiden af papiret, og så kan du reelt ikke bruge papiret mere.

- På DeWalt’en og Bosch’en slipper du for at skulle have slibepapiret af, fordi du popper værktøjet ned over låsemekanismen. Men på Makita, Milwaukee og AEG skal du i princippet skifte papir, hvis du lige skal have et andet værktøj på.

Op og stå
Det er tydeligt, at testholdet har et A og B-hold, og det har noget at gøre med evnen til at stå selv. Hverken maskinen fra AEG, Bosch eller Milwaukee kan stå selv, og det irriterer testholdet.

- Man har tendens til at stille maskinerne op, når man stiller dem fra sig. På et nyt parketgulv betyder det altså et hak i gulvet, og så kan du starte forfra, fortæller tømrermester Christoffer Troelsen, 35 år.

Holdet er i fuld gang med testen. Forrest prøver mester Christopher Troelsen DeWalt'en, og bagved holder Kim Schilling Makitas maskine. Foto: Andreas Lang Hedegaard
Holdet er i fuld gang med testen. Forrest prøver mester Christopher Troelsen DeWalt'en, og bagved holder Kim Schilling Makitas maskine. Foto: Andreas Lang Hedegaard
 

Specielt Milwaukee-maskinen snyder, fordi den har batteriet placeret i bunden som på en skruemaskine, men vinklen er skæv, så den kan ikke stå selv. Både AEG og Bosch er konstrueret sådan, at de kun kan lægges, og det er et problem, hvis man har arbejdet længe med maskinen, for klingen bliver varm, og kan sagtens smelte plastik, som testholdet fandt ud af. Det betyder altså points til Makita og DeWalt, fordi de begge nemt stilles opret.

Ligger godt i hånden
Selv om multicutteren er et specialværktøj, som ikke bliver brugt hver dag, så er det vigtigt, at det ligger godt i hånden. En af problemerne med de batteridrevne maskiner i testen er, at de bliver større og tungere end de traditionelle modeller med ledning. Derfor er der igen en klar favorit.

- DeWalt’en ser ud, som om den er smidig og let, og den ligger godt i hånden. Milwaukee ligger godt i hånden, og den vejer ikke så meget, men den virker plastic-agtig i kvaliteten. Bosch'en er klodset og tung, og det er Makita'en også. AEG er slank og let, men tænd/sluk-knappen er irriterende, specielt når man bruger den medfølgende stiksav, forklarer Kim.

Fordele og ulemper
Når støvet har lagt sig, er det på tide at gøre resultaterne op, og der er ikke nogen tvivl om, hvilken maskine testholdet foretrækker – DeWalt. Den har den bedste låsemekanisme, ligger godt i hånden, og kan stå selv.

På andenpladsen kommer Milwaukee'en. fordi den også er nem at bruge, både i form af ergonomi og låsemekanisme. Men batteriet sidder allerede løst, og det trækker ned, forklarer Christoffer.

- Det er altså et minus, at batteriet sidder så løst på Milwaukees maskine, for sådan en får altså nogle tæsk i løbet af en arbejdsdag.

En delt tredjeplads
På en delt tredjeplads kommer Makita og Bosch. Testholdet ser det som en klar fordel, at batterierne passer sammen med firmaets skruemaskiner. Til gengæld får Bosch-maskinen kritik for at bruge flere sekunder, før motoren kommer op i omdrejninger. Makita-maskinen er testens mest klodsede.

Til sidst er der AEG's maskine, som allerede har fået en hård medfart, blandt andet fordi den har en kvalitet, som minder mere om hobbyværktøj. Til gengæld taler det for den, at den for alvor er et multiværktøj. I testversionen medfølger også en stiksav, og der kan tilmed købes et skruehoved, så du kan ordne skruer samtidig.

Men det ændrer ikke på, at låsemekanismen til klingen er irriterende, hvilket tydeliggøres af, at alle andre er gået væk fra det system. Et andet minus er, at det er svært at finde eksempelvis nye klinger til maskinen.

- De andre kan du godt købe klinger til, men den her kan du ikke købe til. Står du og skal bruge en klinge nu, så skal du bestille den over nettet eller sådan noget, forklarer Christoffer.

Prisen
En ting er kvaliteten og anvendelighed. En anden er prisen. Ikke overraskende understøtter priserne testholdets opfattelse; AEG er markant billigere end resten af testdeltagerne med en pris på 1638 kr. uden moms. Det er 2500 kr. billigere end testens dyreste, og bruger du kun sjældent en multicutter, kan du sagtens være tilfreds med AEG.

Billigst til prisen
Testens dyreste er Makita til 4234 kr. uden moms for maskine, kasse, batteri og lader. DeWalt er næstdyrest med en pris på 2621 kr uden moms. Så kommer Bosch til 2548 kr. uden moms. Næstbilligste er Milwaukee til 2348 kr. uden moms, og til prisen er Milwaukees multicutter det bedste køb.