Både optimisme og bekymrede miner i byggebranchen anno 2018

Det økonomiske opsving har ramt den danske byggebranche, men ikke alle kan følge med. Mindre håndværksfirmaer fordobler deres omsætninger, mens store entreprenører halter lidt bagefter

De små virksomheder har i øjeblikket ingen problemer med at fylde ordrerbøgerne op. Foto: MG Tømrer og Snedker
De små virksomheder har i øjeblikket ingen problemer med at fylde ordrerbøgerne op. Foto: MG Tømrer og Snedker

Hammerslag høres over hele landet, kranerne knejser over byernes skyline, mens byggepladser koger over af aktiviteter.

Det økonomiske opsving er i fuld gang i Danmark, men det er ikke ensbetydende med, at alle dele af byggebranchen har kronede dage under højkonjunkturen.

En analyse lavet af Deloitte og Dansk Byggeri viser, at det i øjeblikket er de helt små håndværksfirmaer, som får mest ud af opsvinget, mens de største entreprenører ikke formår at øge lønsomheden i samme grad. Tværtimod.

Store entreprenørselskaber som Jørgen Friis Poulsen, MT Højgaard, BM Byggeindustri og Hansson & Knudsen har haft underskud i 2017, mens flere og flere mindre håndværkervirksomheder har ordrebogen fyldt og øger omsætningen markant.

Vi har talt med en mindre tømrervirksomhed, der forventer mere end en fordobling af sin omsætning i 2018, og et større entreprenørselskab, der har lidt sværere ved at følge med.

* * *

Jesper Friis Poulsen, CEO i JFP

PR-foto
PR-foto

Ansatte: 65. Med underentreprenører 80 ekstra ansat.

Omsætning: 800 mio. kroner i 2017 og regner med en omsætning på 800 mio. igen i 2018.

Stiftet: 1972.

- Hvordan står det til i din virksomhed lige nu?
- Jamen det står fint til. Vi følger vores prognoser, og de mål vi har prøvet at sætte os, dem følger vi.

- Hvordan oplever du/I opsvinget i dansk økonomi?
- Vi mærker, at der er utroligt meget, der bliver sat i gang. Men vi mærker også, at vores branche er presset. Der er mangel på arbejdskraft, og det er et stort problem. Det gør, at det er svært at finde nogen til at bygge. Det er svært, for alle er i arbejde, og alle har travlt. Det påvirker både byggeriet men også kvaliteten.

- Er byggebranchen ude af finanskrisen?
Ja, det vil jeg sige, at den er. Der er sat så mange byggerier i gang, at det er den. Vi har alle meget at se til, men bemandingen er svær. Det er svært at finde håndværkere, og svært at finde ansatte. Rent økonomisk svinger det jo meget, og der er både gode og dårlige historier. Det er ikke altid lige nemt at klare sig i et opsving. Det er næsten bedre, at det er stabilt, end at det kører sådan op og ned.

- Hvordan ser du fremtiden?
- Med de prognoser, man læser om, så skal det nok gå fint. Det bliver ikke mere travlt, men kommer til at stagnere en smule, og det vil være glimrende. Hvis det bare fortsætter derudad, så fortsætter vi jo med. Så tilpasser vi virksomheden til det.

* * *

Michael Grøn - ejer af MG Tømrer og Snedker

Foto: MG Tømrer og Snedker
Foto: MG Tømrer og Snedker

Ansatte: To ansat udover ham selv. Med underentreprenør er de i alt fem mand.

Omsætning: Omsatte i 2017 for en million kroner og regner med 2,5 millioner i 2018.

Stiftet: Startede først rigtig op i 2017.

- Hvordan står det til i din virksomhed lige nu?
- Det står fint til. Der er vækst, og ordrebogen er fyldt op. De ansatte er godt tilfredse, og jeg bekymrer mig ikke så meget over, hvordan det kommer til at gå. Det kører bare. Jeg kunne godt bygge virksomheden op til noget større, men det er for stressende lige nu. Ordrebogen er fyldt, og opkaldene kommer hele tiden

- Hvordan oplever du opsvinget i dansk økonomi?
Folk har fået flere penge mellem hænderne, og det går godt herhjemme, når folk har flere penge at bygge for. Der bliver ringet til mig hele tiden, for folk skal have lavet nyt tag og nye tilbygninger. Under et arbejde for nylig skulle vi lave kundens tag, men så fandt han ud af, at han også godt ville have renoveret for 300.000 indvendigt i huset. Det er fuldstændig vanvittigt.

- Er byggebranchen ude af finanskrisen?
- Ja. Det er den 100 procent.

- Hvordan ser du fremtiden?
- Jeg ser fremtiden meget lys. Det kan jo godt være, det hele krakker lige pludselig, men jeg ved ikke, hvorfor det skulle ske. Der er jo mangel på håndværkere i øjeblikket, og jeg ser ikke, at jeg kommer til at mangle noget at lave de næste ti år.