Bam-bussen har kørt 1.600.000 kilometer på 10 år

Gennem 10 år har de turkisblå Bam-busser været med til at højne arbejdsmiljøet på de danske byggepladser

I år er der kommet yderligere to konsulenter med i initiativet, så der nu er ti i alt. Foto: Byggeriets Arbejdsmiljøbus
I år er der kommet yderligere to konsulenter med i initiativet, så der nu er ti i alt. Foto: Byggeriets Arbejdsmiljøbus

Den 1. september i år rundede de turkisblå Bam-busser et skarpt hjørne.

Det var nemlig præcis ti år siden busserne, der mere formelt kendes som Byggeriets Arbejdsmiljøbusser, første gang rullede ud på de danske veje.

Missionen var at løfte arbejdsmiljøet, og siden har de 10 mænd i førersæderne tilbagelagt over 1,6 mio. kilometer og foretaget intet mindre end 18.000 besøg på danske byggepladser. Det skriver Fagbladet 3F.

- Grundtanken var fra starten at være synlige og opsøgende, og derfor bruger vores konsulenter det meste af deres tid på at køre ud, hvor der er brug for deres hjælp. Et forsigtigt skøn er, at vi har været ude at møde omkring 25-30.000 bygningsarbejdere i de 10 år, vi har eksisteret, siger Peter Kirkegaard, der er direktør for Byggeriets Arbejdsmiljøbus til fagbladet.

Da Bam-busserne første gang rullede ud på vejene i 2008, var der otte konsulenter bag rattet. I år er der kommet yderligere to med i initiativet, som blandt andre Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F står bag.

Byggeriets Arbejdsmiljøbus er ikke en kontrollerende myndighed ligesom Arbejdstilsynet, men et tilbud om rådgivning. Konsulenternes vigtigste opgave, når de kommer ud på byggepladserne og erhvervsskolerne, er derfor at vejlede om, hvordan arbejdsmiljøet kan blive bedre.

Derudover har de varerummet lastet med forskellige tekniske hjælpemidler, som de kan låne ud til folk. Det kan blandt andet være hejse-og løfteværktøj, som er egnede til at aflaste byggearbejdere.

Mudder på støvlerne
Ifølge Peter Stenholm, der er direktør i Dansk Byggeri, er det en stor fordel for Bambussen, at den er rådgivende frem for kontrollerende.

- Det er lykkedes Dansk Byggeri og 3F i fællesskab at dele og forankre viden om arbejdsmiljø i byggeriet, og det gør en forskel, at det er uvildige konsulenter med mudder på støvlerne, der står for vejledningen ude på byggepladserne, siger han til Fagbladet 3F.

Selv om det er svært at måle den nøjagtige effekt af Bam-bussernes besøg, så mener Flemming Hansen, der er formand for styregruppen bag busserne, alligevel at de mange kilometer har været det værd.

- Vi oplever, at mange virksomheder har fået et gevaldigt løft i det formelle arbejdsmiljø, hvor der bliver afholdt sikkerhedsmøder og valgt arbejdsmiljørepræsentanter, og jeg er ikke i tvivl om, at Bam-bus har leveret en blivende og mærkbar effekt, siger Flemming Hansen til Fagbladet 3F.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter